Många skolbarn bland de döda i Indonesien

Dödssiffran efter jordbävningen på Indonesiens huvudö Java har stigit till 252, enligt lokala myndigheter. Bland dem finns många barn som befann sig i en skola som kollapsade när jordbävningen kom.

ANNONS
|

Aprizal Mulyadi, 14, var i skolan när marken började skaka under honom. När skolbyggnaden rasade fastnade han i rasmassorna.

– Klassrummet kollapsade och mina ben begravdes, säger han, enligt BBC.

En klasskamrat drog ut honom, men fastnade själv under husspillrorna. Han dog senare.

En dag efter den våldsamma jordbävningen, som mätte 5,6 på richterskalan, försöker räddningsarbetare fortfarande nå människor som är fast under rasmassorna. Tusentals hem har jämnats med marken och myndigheterna hävdar att över 7 000 har blivit hemlösa, skriver The Guardian.

”Allt hände så snabbt”

Majoriteten av de döda är skolbarn som inte hann ut ur skolbyggnaderna.

ANNONS

– Allt hände så snabbt, säger Aprizal Mulyadi till BBC.

Myndigheterna utgår från att siffran över döda och skadade kommer att stiga.

– Så många incidenter inträffade vid flera islamiska skolor, säger guvernören Ridwan Kamil, enligt The Guardian.

Enligt tidiga uppgifter från myndigheter och organisationen Rädda barnen drabbades 51 skolbyggnader. Vid det närliggande sjukhuset behandlades offren på golvet, liggande på madrasser och filtar. Strömavbrott orsakade av jordbävningen försvårar sjukvårdens arbete.

Flera efterskalv

Mer än 80 efterskalv har drabbat Java efter jordbävningen och raserat flera byggnader i områden där husen är svagt konstruerade. Vägar har förstörts, vilket gör det svårare för räddningsarbetare att ta sig fram. Flera jordskred har också rapporterats i området.

Indonesien, som ligger i världens mest vulkaniskt och seismiskt aktiva zon, är hårt drabbat av jordbävningar och tsunamier. I februari dödades minst 25 personer och 450 skadades i en jordbävning med en magnitud på 6,2 på västra Sumatra. I januari 2021 dog mer än 100 personer och nära 6 500 skadades i en liknande jordbävning i västra Sulawesiprovinsen.

2004 dödades nära 230 000 personer i en tsunami som drabbade flera länder runt Indiska oceanen, de flesta av dem i Indonesien.

LÄS MER:Jordskalv på Java orsakar många dödsfall

LÄS MER:Fler än 250 döda efter skalv på Java

ANNONS