En man skyfflar bort lera på en av Casamicciola Termes gator efter jordskredet som drog in över badorten i lördags.
En man skyfflar bort lera på en av Casamicciola Termes gator efter jordskredet som drog in över badorten i lördags. Bild: AP/TT

Fler döda efter jordskredet i södra Italien

Åtta personer har mist livet och fyra saknas fortfarande efter lördagens jordskred på den italienska ön Ischia. Samtidigt uppmärksammas det stora antalet svartbyggen i det drabbade området.

ANNONS
|

På måndagsmorgonen hittades det åttonde dödsoffret – en man – i badorten Casamicciola, där invånarna under måndagen febrilt försöker skyffla bort de stora lermängder som dragit in över stadens gator och hus.

Även en intensiv räddningsinsats med bland andra 160 brandmän och 70 räddningsfordon som skickats till Ischia från andra delar av Italien pågår för tredje dagen. Under söndagen utfärdade också den italienska regeringen ett undantagstillstånd för katastrofområdet.

Kritik mot svartbyggen

Samtidigt uppmärksammas det stora antal hus som utan bygglov under åren har uppförts på den populära turistön, något pekas ut som en bidragande orsak till att förödelsen i jordskalvet blev så omfattande.

ANNONS

Enligt Angelo Bonelli, ordförande och parlamentsledamot för koalitionen Alleanza Verdi e Sinistra, är hälften av husen i den drabbade badorten rena svartbyggen.

"Låt oss säga som det är. Vartannat hus i Casamiccola är ett svartbygge och har byggts på en plats där det inte borde stå", säger han till La Repubblica.

Känsligt område

Stora mängder regn hade fallit i området dagarna före jordskredet, och mer regn väntas också falla i regionen Kampanien, där Ischia ligger, under de kommande dagarna.

Casamicciola är beläget i ett område som är extremt känsligt för jordskred och seismisk aktivitet, och bara mellan 2028 och 2021 registrerades här 72 skred.

Stora mängder lera har också tagit sig in i invånarnas hus i Casamicciola på ön Ischia.
Stora mängder lera har också tagit sig in i invånarnas hus i Casamicciola på ön Ischia. Bild: AP/TT
Enorm förödelse råder i Casamicciola efter lördagens jordskred.
Enorm förödelse råder i Casamicciola efter lördagens jordskred. Bild: AP/TT
ANNONS