Diktatorns attack mot populära musikstilen: ”Ondskefull cancer”

Nyligen förbjöd han hockeyfrillor och tajta jeans.
Och efter att Nordkoreas unga tagit den sydkoreanska musikstilen K-pop till sina hjärtan kommer Kim Jong-uns nästa drag i kulturkriget.
”En ondskefull cancer” säger han om musikgenren, rapporterar New York Times.

ANNONS
|

Den nordkoreanske diktatorn oroas över att landets unga tar till sig sydkoreansk kultur, i synnerhet musikstilen K-pop, som de senaste åren vunnit miljontals fans världen över. Kim Jong-un kallar musiken en ”ondskefull cancer” som korrumperar nordkoreanska ungdomars ”klädsel, frisyrer, tal och uppträdande”.

Statlig media har varnat för att landet kan falla ihop som en ”fuktig vägg” om frågan inte hanteras.

LÄS MER:Bygger fyra mil lång mur – för att stoppa migranter

Landet har även noterat att nordkoreanska kvinnor börjat kalla sina pojkvänner för ”Oppa” (som egentligen betyder storebror men som inom sydkoreansk kultur kan användas i en mer intim relation) och ”Honey”, ord som är vanligt förekommande i sydkoreanska serier och filmer, i stället för den korrekta termen ”kamrat”.

ANNONS

Kim Jong-un har kallat de nya ordvalen ”perversa”.

I december antog landet en ny lag som skärpte straffet för innehav och konsumtion av sydkoreansk film och musik. Någon man hoppas kunna hindra flödet av utländsk kultur som kan påverka befolkningens ideologi.

Hårda straff för den som bryter mot lagen

Datorer, mobiltelefoner och musikspelare genomsöks nu i jakt på sydkoreanskt material, enligt utsmugglade nordkoreanska dokument.

Bryter man mot lagen riskerar man upp till 15 års straffarbetare, enligt de utsmugglade dokumenten.

Den som tillhandahåller materialet riskerar ännu strängare straff, i värsta fall dödsstraff.

LÄS MER:65 år gammalt dubbelmord löst – med hjälp av dna-teknik

Den som pratar, skriver eller sjunger på ett sydkoreanskt sätt riskerar två års straffarbete.

Detta är andra gången på kort tid som Kim Jong-un reagerar på nya ”antisocialistiska” trender bland Nordkoreas unga. I maj förbjöd han tajta jeans, tröjor med märkestryck samt piercingar i bland annat näsa och läpp. Dessutom förbjuder landet ett stort antal ”icke-socialistiska” frisyrer, däribland hockeyfrillan och tuppkammen.

ANNONS