Bygger fyra mil lång mur – för att stoppa migranter

För att hindra migranter från att komma till Grekland har landet byggt en fyra mil lång och över fem meter hög stålmur mot den turkiska gränsen.
Tilltaget riskerar att förvärra den redan frostiga relationen mellan länderna vid Medelhavet.

ANNONS
|

Förutom muren används kameror, radarsystem och så kallade ljudkanoner också för att avskräcka personer från att ta sig över gränsen. Kostnaden för muren uppgår till drygt 630 miljoner kronor, har ABC tidigare rapporterat.

EU har kritiserat systemet och ljudkanonerna i synnerhet, men polisen menar att det endast rör sig om en typ av siren.

LÄS MER:Nya oroligheter vid gränsen mot Grekland

– Det här systemet installerades efter förra årets kris men har inte använts ännu. Målet med ljudkanonerna är att ha möjlighet att besvara ett liknande hot och försök till massinvasion över våra gränser som vi såg förra året, säger Dimosthenis Kamargios, polischef i Alexandroupolis.

ANNONS

Gränsen mot Grekland öppnades

Den grekiska regeringens beslut att rusta upp gränsskyddet mot Turkiet är en konsekvens av förra årets oroligheter vid gränsen.

Det var i februari 2020 som Turkiets president Recep Tayyip meddelade att man inte längre skulle hindra de migranter som ville ta sig till Europa havs- eller landvägen. Tusentals flyktingar samlades snart vid landsgränsen till Grekland.

LÄS MER:EU står inför ett kaos som kunde ha undvikits

Vid tidpunkten uppskattades omkring 3,6 miljoner migranter och flyktingar befinna sig i Turkiet.

Turkiet ville ha mer pengar från EU för att ta hand om de syriska flyktingar som finns i landet och stoppa dem från att ta sig in i unionen. Erdogan ville också blåsa nytt liv i processen för att bli medlem av EU.

Erdogan gjorde jämförelse med nazister

Han ansåg dessutom att Turkiet inte fått det stöd landet väntat sig från det internationella samfundet.

Flyktingar vid gränsen möttes av grekisk gränspolis som sköt tårgas. Det förekom även uppgifter om att migranter misshandlats av polis.

LÄS MER:Erdogan: Öppna portarna för migranter

Den diplomatiska krisen var snart ett faktum. EU och Turkiet anklagade varandra för att använda migranter och flyktingar som brickor i ett politiskt spel. Tonläget var stundtals högt.

– Det är ingen skillnad på vad nazisterna gjorde och dessa bilder från grekiska gränsen, sa Erdogan i ett tv-tal.

Enligt en överenskommelse mellan EU och Turkiet från 2016 ska landet stärka sin gränsbevakning och ta hand om flyktingar på väg mot Europa i utbyte mot att EU bidrar med bistånd till organisationer och myndigheter i landet.

ANNONS
ANNONS