Dubbelmordet ägde rum 1956 i Great Falls, Montana.
Dubbelmordet ägde rum 1956 i Great Falls, Montana. Bild: Wikimedia Commons

65 år gammalt dubbelmord löst – med hjälp av dna-teknik

Ett 65 år gammal dubbelmord på två tonåringar i Montana har klarats upp med hjälp av samma dna-teknik som hjälpte till att lösa det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004.

ANNONS
|

1956 mördades Patricia Kalitzke, 16, och hennes pojkvän Lloyd Duane Bogle, 18, i Great Falls i den amerikanska delstaten Montana. Ungdomarna påträffades i Bogles bil, skjutna i huvudet.

En dna-profil av gärningsmannen togs fram 2001. Med hjälp av släktforskare jämförde polisen sedan bevisningen mot dna tillgängligt i en öppen databas, skriver CNN.

LÄS MER:Tragedin: Femåring sköts ihjäl av åttaåring

– De (släktforskarna reds. anm) byggde sedan ett familjeträd bakåt i tiden för att fastställa en länk till mördaren, säger utredaren Jon Kadner till CNN.

Man har nu fått napp. Den misstänkte mördaren dog dock 2017 och kremerades.

Utredaren: ”De gick in med hjärta och själ”

Trots att utredaren Jon Kadner hela tiden visste att mördare sannolikt var död, var han fullt inställd på att lösa dubbelmordet. Speciellt när han tog del av allt utredningsarbete hans företrädare lagt ner i fallet.

ANNONS

– De gick in med hjärta och själ i det här fallet, och det fick mig att inse hur hårt utredarna hade arbetat. Samma sak skedde för mig, säger han.

Polisen har inget motiv till dubbelmordet.

Enligt Jon Kadner kan detta vara det äldsta mordfallet som lösts genom denna teknik.

Det är dock inte det första fallet som lösts genom denna teknik. I juni 2020 kunde en man gripas för det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004, efter att polisen med hjälp av släktforskare kunde få en dna-träff på mannen som senare erkände.

ANNONS