President Joe Biden speaks to African leaders gathered for the U.S.-Africa Leaders Summit Wednesday, Dec. 14, 2022, in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)  DCPS305
President Joe Biden speaks to African leaders gathered for the U.S.-Africa Leaders Summit Wednesday, Dec. 14, 2022, in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky) DCPS305 Bild: Patrick Semansky

Det talar för om Joe Biden ställer upp i presidentvalet 2024

Ska han eller ska han inte? Joe Biden lovar att bestämma sig för om han ställer upp till omval under jul- och nyårshelgerna. Lika många kort talar för som emot. Och det finns även en joker med i leken. GP reder ut hur Bidens politiska framtid ser ut.

ANNONS

Hittills är det bara Donald Trump som meddelat att han är presidentkandidat 2024. Flera republikaner – som Floridas guvernör Ron DeSantis – tros göra sig beredda. Det är drygt ett år kvar tills primärvalen inleds och Demokraterna är på väg att slänga om turordningen för när delstaterna avgör.

I stället för att traditionellt börja med primärval i Iowa följt av New Hampshire kan det bli det mer folkrika South Carolina som inleder. Här svängde Joe Biden valet till sin fördel 2020 sedan han inledningsvis gjort dåligt ifrån sig. Iowa och New Hampshire har jämförelsevis få delegater att sända till partiets konvent, där segraren koras, men vinster i inledningen av primärvalssäsongen är psykologiskt viktiga och kan ge en skjuts framåt i opinionen.

ANNONS

Republikanerna antas hålla sig till den gamla ordningen men med Iowa och New Hampshire förpassade till bakvattnet av demokraterna blir bilden mer splittrad och delstaterna förlorar sin klassiska betydelse.

När nu Joe Biden ska besluta sig för hur hans politiska framtid ser ut är det både positivt och negativt som spelar in. Det mest avgörande är att Joe Bidens egen självbild, som en bra president som har mycket kvar att ge, tycks vara intakt.

Det finns faktorer som talar för att Joe Biden ställer upp för en andra mandatperiod.
Det finns faktorer som talar för att Joe Biden ställer upp för en andra mandatperiod. Bild: Patrick Semansky

Det positiva

Men det finns mer som väger tungt i den positiva vågskålen.

• Politiska frågor, som Biden haft på sin agenda i årtionden, kan avgöras. Det handlar om miljön, vapenkontroll och jämställdhet. Men även att värna aborträtten, demokratin och att reformera sjukvården.

• Representanthuset fick republikansk majoritet vid mellanårsvalet. Men övervikten blev mindre än väntat och republikaner som fick stöd av Donald Trump förlorade. I senaten behåller Demokraterna majoriteten, trots att en demokrat efter valet proklamerade sig som oberoende.

• Biden opinionssiffror är inte höga, men hyfsade. Det finns alltid en risk att en svag president får en motkandidat i det egna partiet. Men ännu finns inte den risken och utmanare har traditionellt svårt att segra.

• Biden har samlat ett kraftfullt lag omkring sig i Vita huset och hans ministrar uppfattas som kompetenta.

ANNONS

• Det säkerhetspolitiska läget i världen är spänt med kriget i Ukraina och Rysslands och Kinas maktambitioner. Joe Biden har lång politisk erfarenhet som senator i trettiosex år, vicepresident i åtta och president i två. Kontaktnätet är omfattande. Flertalet som Biden inte känner vill dessutom lära känna honom.

Det finns faktorer som talar emot att Joe Biden ställer upp för en andra mandatperiod.
Det finns faktorer som talar emot att Joe Biden ställer upp för en andra mandatperiod. Bild: Susan Walsh

Det negativa

Men det negativa måste också värderas:

• Biden är 80 år och är 82 när presidentvalet 2024 hålls. Om han vinner skulle han vara 86 när den mandatperioden är över. Åldern kommer att hållas mot honom.

• Presidenten måste ha ett högt tempo och frågan är om Biden orkar. Men samtidigt bör tilläggas att presidenten har det mesta tillrättalagt för sig, från allt praktiskt i vardagen i Vita huset till en stor stab och ministrar som arbetar hårt och underlättar.

• USA:s och världens problem kan behöva ses med nya ögon. Erfarenhet kan uppfattas som stagnation.

• Biden är redan i skottgluggen för Donald Trump och partiet kan dras ned i en negativ spiral.

• Demokraterna behöver pånyttföddas och få en yngre kraft som kan entusiasmera och inte bara förvalta.

Kan vicepresident Kamala Harris vara en joker i den demokratiska kortleken?
Kan vicepresident Kamala Harris vara en joker i den demokratiska kortleken? Bild: Jacquelyn Martin

Kan göra en Löfven

Men det finns en joker med i spelet:

Vicepresident Kamala Harris har små chanser att vinna presidentvalet om Joe Biden skulle meddela att han inte ställer upp till omval. Hennes opinionssiffror är svaga och hon klarade inte primärvalen 2020 utan drog sig tidigt tillbaka.

ANNONS

Men om Biden ställer upp igen, och vinner sitt omval, finns möjligheten att han avgår under sin andra ämbetsperiod och därmed öppnar upp för Kamala Harris som enligt konstitutionen då efterträder honom som president. På det sätter gör Biden som Stefan Löfven som banade vägen för den första kvinnliga svenska statsministern Magdalena Andersson.

Harris skulle bli historisk som USA:s första kvinnliga president, med svart och indisk bakgrund. Biden själv blir också historisk genom att både ha haft den första kvinnan som vicepresident och att ha givit henne möjligheten att efterträda honom. Risken att Harris skulle förlora valet på egen hand 2024 är därmed undanröjt. Att hon kanske, som sittande president, förlorar valet 2028 är en helt annan historia.

LÄS MER:Så ska republikanerna använda Kamala Harris – för att fälla Biden

LÄS MER:Republikanernas inbördeskrig har inletts

LÄS MER:Knivarna vässas mellan familjerna Biden och Trump

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS