Republikanernas inbördeskrig har inletts

På tisdag avgörs senatsvalet i Georgia. Samtidigt är det inbördeskrig hos republikanerna i representanthuset. Och partiet försöker dessutom lägga en våt filt över Donald Trumps skandalmiddag på Mar-a-Lago.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Mellanårsvalet den 8 november är i stort sett färdigräknat. Ett par kongressdistrikt återstår men utgången är klar. Republikanerna får en knapp majoritet i representanthuset där det krävs 218 platser för övervikt. I senaten har demokraterna 50 platser mot republikanernas 49. Eftersom vicepresidenten har utslagsröst betyder det att majoriteten redan finns. Men att vinna den återstående platsen i Georgia betyder för demokraterna en säkrare bas.

Enligt vallagen i Georgia måste en senatskandidat få 50 procent av rösterna för att vinna. Men varken den demokratiske nuvarande senatorn Raphael Warnock eller den republikanske utmanaren Herschel Walker nådde spärren. Därför går valet om.

Röstandet har redan börjat och bland de som synts på Warnocks valmöten finns 90-årige Andrew Young, en av medborgarrättskämparna vid sidan av Martin Luther King.

ANNONS

McCarthy är ett långt ifrån självklart val för den konservativa falangen av partiet.

Men medan valtemperaturen hettar till i Georgia har inbördeskriget redan inletts bland republikanerna i representanthuset. Den nya kongressen – representanthuset och senaten – svärs in den 3 januari och i huset blir det en ny republikansk talman sedan den demokratiska Nancy Pelosi måste lämna ifrån sig ordförandeklubban. Hon har meddelat att hon stannar kvar som ledamot men inte vill behålla ledarskapet för partigruppen.

Kevin McCarthy väntas ta över som ny republikansk talman.
Kevin McCarthy väntas ta över som ny republikansk talman. Bild: J. Scott Applewhite

Kevin McCarthy har varit republikanernas minoritetsledare i representanthuset de senaste åren. Nu siktar han på ordförandeposten efter Pelosi. Det är en viktig maktposition, talmannen är nummer tre i successionsordningen efter presidenten och vicepresidenten.

Men nu visar det sig att McCarthy är ett långt ifrån självklart val för den konservativa falangen av partiet, House Freedom Caucus. Gruppen består av 36 uttalade medlemmar men har ibland stöd av ytterligare ett tiotal. Flertalet har bakgrund i Teapartyrörelsen. Bland dem finns valförnekare och konspirationsteoretiker och den gemensamma nämnaren är uppställningen för Donald Trump.

Den oroväckande siffran för Trump är att 59 procent av oberoende väljare säger att de är mot honom.

Flera i gruppen har redan gjort klart att de inte tänker rösta fram Kevin McCarthy som sin ledare, vilket betyder att han måste ta hänsyn till deras krav för att nå de 218 röster som behövs. Det handlar om en serie åtgärder från riksrätt mot Joe Biden, åtal mot den avgående chefen för smittskyddsmyndigheten Anthony Fauci för hans strikta åtgärder under coronapandemin, riksrätt mot chefen för myndigheten för hemlandets försvar till en rad utredningar om påstått valfusk och om hur vallagarna kan ändras.

ANNONS

McCarthy har visat lyhördhet mot kraven och har lovat att rensa bort så många demokrater som är möjligt från utskott och utredningar.

Donald Trumps namn nämns för tillfället ogärna av ledande republikaner för att inte störa senatsvalet i Georgia och kraftmätningen i representanthuset. Trump är den ende som meddelat att han ställer upp i presidentvalet 2024 men han har ännu inte fått den viktiga uppbackning som han troligen hoppats på. Opinionsmätningar visar inte oväntat att över 80 procent av tillfrågade demokrater är emot Trumps kandidatur. För republikanerna är siffran 27 procent. Men den oroväckande siffran för Trump är att 59 procent av oberoende väljare säger att de är mot honom. Oberoende är, enligt Pew Research Center, den största väljargruppen med 34 procent mot demokraternas 33 och republikanernas 29.

Middagen på Mar-a-Lago har fått ledande republikaner att ducka för att slippa bli indragna.

Trumps privata middag med den kontroversielle rapparen och designern Kanye West – som numera kallar sig Ye – har väckt häftig kritik av skälet att Ye uttalat sig antisemitiskt. Han kom dessutom till Trump med förintelseförnekaren Nick Fuentes. Trump hävdar att han inte visste vem Fuentes var när han som värd slog sig ned vid middagsbordet på Mar-a-Lago.

Nick Fuentes före en Trumpdemonstration i november 2020. Arkivbild.
Nick Fuentes före en Trumpdemonstration i november 2020. Arkivbild. Bild: Jacquelyn Martin

Det är samma argumentation som Trump använde när han kritiserades för att ha sagt att det fanns ”mycket fina människor” bland de högerextrema demonstranterna vid upploppen i Charlottesville 2017. Bland dem fanns Ku Klux Klan ledaren David Duke som Trump – när kritiken blev massiv – påstod att han aldrig hört talas om.

ANNONS

Middagen på Mar-a-Lago har fått ledande republikaner att ducka för att slippa bli indragna. Men Arkansas guvernör Asa Hutchinson har tvärt emot tagit den som anledning till att han nu överväger att ställa upp i presidentvalet. Hutchinson anser att det är dags att ”anständiga republikaner” återtar kontrollen över partiet.

LÄS MER:Trump vill bli historisk – men uppmanades att vänta

LÄS MER:Efter Trumps svaga val – blickarna riktas mot DeSantis

LÄS MER:Knivarna vässas mellan familjerna Biden och Trump

ANNONS