Rasmus Paludan, som har bränt koraner både i Sverige och Danmark, följde debatten om förbudet i det danska folketinget.
Rasmus Paludan, som har bränt koraner både i Sverige och Danmark, följde debatten om förbudet i det danska folketinget. Bild: Mads Claus Rasmussen

Danmark förbjuder koranbränningar

Det danska folketinget röstade fram förslaget om att förbjuda koranbränningar under torsdagen. Enligt den nya lagändringen ska det även förbjudas att offentligt bränna andra religiösa skrifter.
– Vi väljer Danmarks säkerhet, säger landets justitieminister Peter Hummelgaard till DR.

ANNONS
|

De tre partierna som sitter i regeringen (Socialdemokratiet, Venstre och Moderaterne) tillsammans med Radikale Venstre röstade för förbudet. Resten av folketinget röstade emot, rapporterar Danmarks radio.

Den danska regeringen presenterade i augusti ett förslag till en lagändring för att förbjuda att religiösa skrifter skulle brännas på offentliga platser. Detta efter flera uppmärksammade koranbränningar i landet som ska ha förvärrat säkerhetsläget i Danmark.

– Om man väger mot varandra att ta hänsyn till Danmarks säkerhet och rätten att vissa individer upprepade gånger medvetet bränner saker som betyder något för många andra för att framkalla våldsamma reaktioner – då väljer vi Danmarks säkerhet, säger landets justitieminister Peter Hummelgaard.

ANNONS

”Böjer sig för våldsmännens veto”

Oppositionspolitiker och andra kritiker menar däremot att lagändringen innebär att Danmark viker sig efter trycket från länder som inte har samma värderingar som Danmark.

– Nu står det 1–0 till islamisterna, säger Inger Støjberg, partiledare för Danmarksdemokraterne.

Hon tillägger:

– Tänk att svenskarna står fast för frihetsrättigheterna, medan den danska regeringen i hög grad böjer sig för våldsmännens veto.

Sverige kan komma att ändra ordningslagen

Den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan, som har gjort sig känd internationellt för sina koranbränningar i både Danmark och Sverige, följde torsdagens debatt på plats i folketinget.

Koranbränningar är ett av skälen bakom Sveriges försämrade säkerhetsläge. Svensk polis får dock inte väga in landets säkerhet när de tar ställning till en ansökan om allmän sammankomst, som till exempel en koranbränning. Regeringen tillsatte därför i augusti en utredning som ska undersöka om ordningslagen behöver ändras och i så fall hur.

– Nu säkerställer vi att det finns ett beslutsunderlag för att i framtiden kunna agera om situationen kräver det, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) då.

LÄS MER:Kravet: Utred om koranbränning kan vara hets mot folkgrupp

LÄS MER:Så blir Danmarks nya koranbränningslag

LÄS MER:EU om terrorn: "Hotet är på riktigt"

ANNONS