Slotsholmen i Köpenhamn, den danska politiska maktens hjärta. Arkivbild.
Slotsholmen i Köpenhamn, den danska politiska maktens hjärta. Arkivbild. Bild: Erik Johansen/NTB Scanpix/TT

Så blir Danmarks nya koranbränningslag

Danmarks regering har gjort stora justeringar i förslaget om en ny lag mot koranbränningar. Bland annat har lagen smalnats av så att den inte gäller religiösa föremål i stort.

ANNONS
|

Lagförslaget läggs fram på fredagen, skriver danska justitiedepartementet i ett pressmeddelande. Det har spikats efter flera månaders hetsig debatt.

Efter invändningar från bland andra polisen blir bestämmelserna mer begränsade än tidigare tänkt. Förbudet mot vanhelgande ska gälla "skrifter med väsentlig religiös betydelse", och alltså inte föremål i stort.

Även mängden religioner som omfattas begränsas. Nu ska endast de som finns i Danmarks trossamfundslag omfattas.

Liksom i Sverige har Danmark drabbats av ett stort antal händelser där människor eldat bland annat exemplar av muslimernas heliga skrift Koranen. "Lagförslaget syftar till att hejda de systematiska hånfulla handlingar som bland annat bidragit till att terrorhoten mot Danmark ökat", skriver justitiedepartementet.

ANNONS

– Vi har nyligen sett angrepp i både Frankrike och Belgien som jag menar understryker att terrorhotet måste tas på allvar, säger justitieminister Peter Hummelgaard.

När lagen kan träda i kraft framgår inte, men den ska gälla i tre år innan det ska utvärderas hur effektiv den är.

ANNONS