Kravet: Utred om koranbränning kan vara hets mot folkgrupp

Statsminister Ulf Kristersson sågas för att agera allt för passivt i den eskalerande korankrisen. Nu kräver S, V och MP att regeringen utreder en eventuell ändring av lagen om hets mot folkgrupp.
– Vi ser en passivitet som inte räcker för att ta oss ur den här krisen, för att minska hoten, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

ANNONS
|

Med anledning av det förvärrade säkerhetsläget höll partiledarna för S, V och MP en gemensam pressträff på onsdagen.

Läget har förvärrats av de återkommande koranbränningarna. I augusti höjde Säpo Sveriges terrorhotnivå från nivå 3 till 4, vilket är den näst högsta nivån.

Partiledarna för de rödgröna partierna riktade kraftig kritik mot regeringen och anser att statsminister Ulf Kristerssons visar på en handlingsförlamning i frågan om koranbränningarna och säkerhetsläget.

S-ledaren Magdalena Andersson tycker nu att statsministern måste vända sig till andra partier än SD.

– Regeringen har ingen plan för att hantera koranbränningarna och säkerhetskrisen, är det för att det största partiet i underlaget inte har intresse av det? Är det för att Jimmie Åkesson inte vill?

ANNONS

Vill utreda lagändring

S, V och MP kräver nu att regeringen utreder en eventuell ändring av lagen om hets mot folkgrupp.

– Vår bedömning är att det är större sannolikhet att vi kan ställa oss bakom ett sådant förslag, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Enligt Magdalena Andersson har en ändring av ordningslagen, som regeringen håller på att utreda just nu, inte något stöd i riksdagen. Det utredningsuppdraget ska dock först återrapporteras inför sommaren 2024.

Regeringens stödparti Sverigedemokraterna motsätter sig en sådan ändring och hos oppositionen finns inget intresse för att ändra lagen heller.

– Jag kan notera att Ulf Kristersson överhuvudtaget inte nämnde ordningslagen i regeringsförklaringen i går. Han kanske inte fick för Sverigedemokraterna, säger Magdalena Andersson.

Ett skäl till att partierna är kritiska handlar om att en ändring av ordningslagen, där koranbränningar kan stoppas med hänvisning till säkerhetsskäl, gör att utländska krafter kan få inflytande över aktioner på svensk mark.

De tre rödgröna partiledarna kräver nu att regeringen bjuder in till samtal om frågan.

– Fler förslag än bara ordningslagen behöver utredas. Vi har konkreta förslag och vi kräver att regeringen bjuder in till partiledarsamtal om detta, säger Magdalena Andersson.

Mindre inskränkning än ordningslagen

Enligt Magdalena Andersson innebär en eventuell ändring av lagen om hets mot folkgrupp sannolikt en mindre inskränkning av svensk yttrandefrihet än vad en ändring av ordningslagen skulle göra.

ANNONS

– Om man hittar en väg fram i hets mot folkgrupp så riktar det sig specifikt in på den frågan. Risken med ordningslagen är att det blir en mängd aktioner som skulle bli förbjudna. Protester mot kriget i Ukraina eller kvinnoförtrycket i Iran. Det skulle bli väldigt brett.

– Det skulle inte vara Sverige som skulle ha kontroll över vilka demonstrationer som är tillåtna, utan främmande makt. Det är därför som vi är skeptiska till den vägen framåt och försöker peka på en annan, som det dessutom skulle finnas större möjlighet att få stöd för i riksdagen.

Men prövningen av ett sådant brott sker ju först efter det har skett? Hur förhindrar ni koranbränningar då?

– Å andra sidan om vet man om att det är olagligt och att man riskerar att bli dömd om man genomför det, så lär det ju minska viljan att begå brott. Det är ju därför vi har straff över huvud taget. En del av straffen är ju att vara brottsförebyggande och det är klart att det bör fungera på koranbrännare som andra människor. Det skapar också andra möjligheter för polisen att upplösa aktioner och demonstrationer.

Magdalena Andersson säger att tanken orimligen kan ha varit att öppna för koranbränningar när lagen om trosfrid skrotades på 70-talet. Precis som tidigare hänvisar Socialdemokraterna att koranbränningar bör omfattas av antingen laget om hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende.

ANNONS

– Jag var ju inte med då, men jag har svårt att tänka mig att de socialdemokrater som fattade beslutet ens kunde fantisera om att det skulle vara tillåtet att stå utanför moskén efter fredagsbönen och bränna en baconlindad koran.

LÄS MER:Åkesson: "Skamlöst" av S-ledaren

LÄS MER:Att peta Richard Jomshof löser inte Korankrisen

LÄS MER:Regeringen öppnar för ändring av ordningslagen efter korankrisen

ANNONS