Bilderna visar förödelsen i brandhärjade Chile

Ett stort antal bränder har rasat i Chile sedan i fredags. Minst ett hundratal människor har omkommit och siffran väntas stiga rejält.
På bilder kan man se hur bebyggelse och vildmark blivit rejält brandhärjade.

ANNONS
|

Det är i det populära turistområdet kring Valparaíso och Viña del Mar som ett stort antal bränder har rasat. Det har rapporterats om ett hundratal bränder och på tisdagen bekämpas fortfarande runt 40 bränder i landet.

På måndagen utlystes två dagars landssorg för att hedra brändernas offer. Minst 123 personer har bekräftats döda och ett hundratal personer är fortfarande saknade. Enligt myndigheterna har omkring 15 000 hem skadats i bränderna, rapporterar BBC.

Kan vara anlagda

Torr luft och en sommarvärme med temperaturer upp mot 40 grader försvårade släckningsarbetet i helgen, men nu har temperaturerna sjunkit något.

– Vi kommer att ha fortsatt höga temperaturer, men inte extrema, sade biträdande inrikesminister Manuel Monsalve och tillade att lägre temperaturer i kombination med molntäcke kan hjälpa myndigheterna att släcka bränderna.

ANNONS

Bränderna är delvis en följd av väderfenomenet El Niño som innebär att temperaturen på ytvattnet i större områden i tropikerna stiger över normala nivåer. Men polisen utreder också om bränderna kan vara anlagda i några av områdena.

Utegångsförbud

Situationen har beskrivits som historiskt svår.

– Vi står inför en aldrig tidigare skådad katastrof, en situation av detta slag har aldrig inträffat i Valparaíso-regionen, säger Macarena Ripamonti.

Chiles president Gabriel Boric har tidigare utlyst katastroftillstånd och infört utegångsförbud för att få tillgång till alla tillgängliga resurser. Han har också sagt att regeringen kommer att finnas till hands för att hjälpa befolkningen att ”komma på fötter igen”.

– Det här är den värsta tragedin som vårt land har varit med om sedan jordbävningen i februari 2010, sade Boric efter att ha besökt de svårast drabbade områdena.

LÄS MER:Tre döda i farligt väderfenomen i Kalifornien

LÄS MER:Barnen får hjärntumörer och astma av Polens dåliga luft

LÄS MER:Folk från hela världen: Det här är de viktigaste klimatfrågorna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS