Kerstin Hermansson (C), Anna Svalander (L) Linnea Kläth (MP) och Ulf Olsson (S) presenterade Borås styre för den kommande mandatperioden.
Kerstin Hermansson (C), Anna Svalander (L) Linnea Kläth (MP) och Ulf Olsson (S) presenterade Borås styre för den kommande mandatperioden. Bild: Borås stad

Trots minskat stöd – de styr vidare i Borås

Trots att alla partier i förra mandatperiodens styre Mitt-S-samverkan tappade ett mandat i valet går de nu vidare med att styra kommunen – denna gången i minoritet i nämnderna.
För att kunna mota bort högeroppositionen är de beroende av Vänsterpartiets stöd.
– Vi ska fortsätta växa, sa Ulf Olsson (S) under presskonferensen.

ANNONS
|

Ulf Olsson (S), Anna Svalander (L), Kerstin Hermansson (C), och Linnea Kläth (MP) kallade under torsdagseftermiddagen till presskonferens för att presentera styret för den kommande mandatperioden. Under förra mandatperioden styrde samma fyra partier kommunen i majoritet i nämnder och styrelser under namnet Mitt-S-samverkan.

I årets val har de tappat varsitt mandat och behöver nu stöd från V för att få majoritet i nämnderna. De går också under det nya namnet Mittsamverkan.

– Vi ska fortsätta växa, sa Ulf Olsson (S) under presskonferensen.

– Vi vill satsa på utbildningsfrågorna, vi lyfter fram näringslivsdelen som vi behöver jobba mer med industrimark och trygghetsfrågorna som ett tredje exempel, säger Ulf Olsson.

ANNONS

”Vänsterpartiet är ett oppositionsparti”

Mittsamverkan har färre mandat än högeroppositionen M, KD och SD och för att styret ska kunna få igenom sina beslut behöver de stöd av Vänsterpartiets sex mandat för en majoritet i nämnder och styrelser.

Ulf Olsson (S).
Ulf Olsson (S). Bild: Borås stad

Vänsterpartiet medverkade inte på presskonferensen men under den meddelade Ulf Olsson att V kommer att ingå i en valteknisk samverkan men att de inte kommer att vara en del av ledningen utan fortsätta verka i opposition.

– De är ett oppositionsparti, det är det ingen tvekan om och både vi i ledningen och Vänsterpartiet är överens om att Vänsterpartiet är ett oppositionsparti, säger Ulf Olsson.

Vad får Vänsterpartiet för det?

– Bland annat får de ett antal platser i nämnder och styrelser som de inte hade fått annars. De får en del vice ordförandeposter men de får också platser i niomannanämnder.

Vänsterpartiets gruppledare Stefan Lindborg menar att de genom uppgörelsen kommer att ha ett avgörande inflytande på politiken i Borås.

– Vi kommer att vara vågmästare i alla nämnder inklusive kommunstyrelsen och vi är också överens med de styrande partierna om en budgetsamverkan där vi kommer att ha goda möjligheter att föra fram vår politik, säger han.

”De har valt att liera sig med Vänsterpartiet”

I samband med presskonferensen presenterades även en gemensam plattform där Mittsamverkan presenterade sina visioner för Borås.

ANNONS

M och KD har försökt att locka över Liberalerna med villkoret att SD ska ge dem ett ovillkorat stöd men L har nobbat förslaget, har Borås tidning tidigare rapporterat.

Det moderata kommunalrådet Anette Carlson kommenterar det nygamla styret med besvikelse.

– Vi tycker att det är tråkigt att de har valt att liera sig med Vänsterpartiet istället för att jobba för en helt annan på politik som hade varit bra för boråsarna, säger hon.

Varför lyckas ni inte de borgerliga partierna få till ett styre som är borgerligt, är inte det ett misslyckande från er sida?

– Den frågan får du ställa till de två liberala partierna hur de har tänkt. Vi har presenterat ett erbjudande som byggde på att samla istället för att splittra. Vi ville ge insyn och delaktighet för alla partier, något som Borås skulle må bra av.

Men ni som största borgerliga parti, är det inte ert ansvar att lyckas samla de borgerliga?

– Vi har presenterat en lösning som innebär att Moderaterna och Kristdemokraterna har erbjudit både Liberalerna och Centern en lösning som skulle fungera men de har valt att tacka nej till det.

Mandatfördelningen i kommunfullmäktige

Mittsamverkan (S, C, L, MP): 32 mandat av totalt 73

M, SD, KD: 35 mandat

Moderaterna: 14 mandat

Centerpartiet: 4 mandat

Liberalerna: 4 mandat

Kristdemokraterna: 7 mandat

Socialdemokraterna: 22 mandat

Vänsterpartiet: 6 mandat

Miljöpartiet: 2 mandat

Sverigedemokraterna: 14 mandat

LÄS MER:M och S ska styra ihop i Lerum

LÄS MER:Maktskifte i regionen – S ska styra med MP och V

LÄS MER:De rödgröna vill flytta fram målet för utsatta områden

LÄS MER:Här samarbetar S och M – väljer bort SD

ANNONS