Maktskifte i regionen – S ska styra med MP och V

Det blir ett maktskifte i Västra Götalandsregionen. Efter veckor av förhandlingar står det klart att Socialdemokraterna planerar att styra i minoritet tillsammans med MP och V.
– Det känns väldigt roligt, säger Helén Eliasson (S), som nu väntas bli regionstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Efter åtta år med grönblått styre i Västra Götalandsregionen väntar ett maktskifte. S, MP och V ska försöka styra regionen i minoritet, meddelade partierna på en pressträff.

– Med de gemensamma värderingar vi har ser jag optimistiskt på att vi kan skapa en ännu bättre region framåt, säger Helén Eliasson (S).

Inför valet pratade hon om vikten av att få ihop ett majoritetsstyre, efter att de grönblå partierna styrt i minoritet under fyra år.

Helén Eliasson har också varit kritisk till att de grönblå på så vis gjort sig beroende av SD i vissa frågor.

ANNONS

Ska styra i minoritet – SD möjlig vågmästare

Trots det planerar hon nu att styra regionen i minoritet med V och MP. Tillsammans har de 68 av 149 mandat, vilket visserligen är fler än alliansens 57 mandat.

– Så länge vi inte har en majoritet emot oss kommer vi kunna leda regionen på ett bra sätt.

Helén Eliasson (S) är glad, ler och blir troligtvis ny regionstyrelsens ordförande i VGR, Västra Götalandsregionen.
”Jag känner mig trygg med att det alternativet jag presenterar är ett väldigt bra styre framåt för regionen”, säger Helén Eliasson (S). Bild: Filip Powidzki Casserblad

Blir ni inte beroende av SD?

– SD är ett oppositionsparti som de andra.

Men om de grönblå var beroende av SD, enligt dig, blir inte ni det nu då?

– Min bedömning, efter att ha pratat med övriga politiska partier, är att jag ser att vi gör upp i olika frågor där vi behöver. Det känner jag mig trygg med.

Gjorde inte de grönblå det förra mandatperioden?

– Det får du ställa frågan till dem om.

Men det var du som sade att de indirekt hade varit beroende av SD.

– Jag ser att man kunde gjort en annan konstellation i ett antal frågor då. Men när jag tittar på utmaningarna vi har framåt, och hur vi kan komma överens i olika frågor, ser jag att vi kommer göra det med de olika politiska partier som i dag leder regionen och nu hamnar i opposition.

MP:s sidbyte avgörande

MP lämnade samarbetet med allianspartierna efter valet, vilket gjorde att vänsterminoriteten blev större än högerminoriteten.

ANNONS

Partiets tillträdande gruppledare Madeleine Jonsson har samtidigt varit öppen med att hon gärna hade fortsatt samarbeta med C och L. Deras företrädare stod dock inte vid hennes sida vid regionens hus på torsdagen.

– Lite tråkigt, ska jag vara ärlig och säga. Jag hade gärna haft några fler med, men har ändå känt under samtalen att det finns goda förutsättningar att samarbeta i många frågor. Det är ändå det som är viktigast, för vi behöver stabila beslut i regionen som inte rivs upp beroende på vem som styr.

Du har sagt att samarbetet med de grönblå funkade bra – är detta ett bättre samarbete?

– Det får vi väl se och utvärdera om fyra år. Jag har själv inte ingått i ett samarbete med S och V tidigare, så det är nytt för mig, men jag hoppas att det ska fungera bättre eller minst lika bra.

Madeleine Jonsson (MP) menar att det nya regionstyret behöver ta hand om utmaningar de kommande fyra åren, bland annat då det blir regeringsskifte: ”Vi kommer ha en väldigt viktig uppgift att inge hopp och tilltro både hos invånare och personal. Där tror jag att vi tre partier har de bästa förutsättningarna”.
Madeleine Jonsson (MP) menar att det nya regionstyret behöver ta hand om utmaningar de kommande fyra åren, bland annat då det blir regeringsskifte: ”Vi kommer ha en väldigt viktig uppgift att inge hopp och tilltro både hos invånare och personal. Där tror jag att vi tre partier har de bästa förutsättningarna”. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Får inte med C eller L

Utöver MP och V fanns förhoppningar från Socialdemokraternas sida om att bland annat locka över Centerpartiet, för att lyckas samla en majoritet liknande den som funnits i riksdagen förra mandatperioden. Men när Socialdemokraterna kallade till presskonferens på torsdagen var Centerpartiet inte ens informerat, enligt GP:s uppgifter.

C hade dock tidigare lämnat besked till S om att de avsåg att hålla ihop alliansen, enligt Cecilia Andersson (C).

ANNONS

– Det har fungerat väldigt bra och vi är inte beredda att släppa det samarbetet, utan får i så fall försöka ta nya tag om fyra år.

Även Liberalerna hade, enligt regionrådet Pär Lundqvist, landat i att de inte vill byta sida – även om de också fört samtal med Socialdemokraterna de senaste veckorna.

Ser ut att få igenom budgeten

S, V och MP har just nu det största budgetalternativet, vilket Moderaternas gruppledare Lars Holmin konstaterade redan ett par dagar efter valet. Detta då C uteslutit ett samarbete med SD, som får 24 av mandaten i fullmäktige och en möjlig vågmästarroll.

Partierna som i dag styr är därför inställda på att S, V och MP kommer kunna få igenom sin budget och komma till makten. Vad som konkret kommer förändras återstår dock att se, för några gemensamma sakpolitiska förslag presenterades inte på torsdagen.

– Men vi har alla gått till val på ganska liknande saker. Till exempel att vi ska bättra arbetsvillkoren för våra 55 000 anställda, och att vården måste få en annan styrning – vi kan inte ha de långa köerna som den borgerliga ledningen har byggt på. Man kan också förvänta sig att vi har en kollektivtrafik i fokus, säger Carina Örgård (V).

ANNONS
Carina Örgård, gruppledare Vänsterpartiet, politiker Västra Götalandsregionen VGR.
Vänsterpartiets gruppledare Carina Örgård säger att hon nu vill styra Västra Götalandsregionen i en ny riktning ihop med S och MP: ”Vi står varandra nära i många värderingsfrågor redan”. Bild: Filip Powidzki Casserblad

V tror inte på jätteförändringar

Hon känner sig trygg med att man kommer klara av att styra i minoritet, utan att göra sig beroende av SD.

– Vi kommer skilja oss en del mot det som har varit, för vi kommer vilja ha en tidig dialog med andra partier – men inte SD – i olika sakfrågor.

Så ni kommer ha mer borgerlig politik, än vad de grönblå hade vänsterpolitik?

– Nej, det ska inte vara borgerlig politik utan det är ett rödgrönt styre vi ska vara.

Men ni kommer behöva kompromissa?

– Vi har en blåbrun regering som kommer tillsättas snart, så vi ser att det är bistra tider och kommer inte få de statsbidrag vi hade hoppats på. Inflationen och annat gör att vi heller inte kommer kunna göra jätteförändringar. Däremot ser vi att man kan göra mycket med det vi har – för vi tar inte till vara på varken arbetskraften eller pengarna i dag.

Samtal om M+S-styre i måndags

Ett annat alternativ till ett majoritetsstyre hade varit att S och M tillsammans tog över makten, men den vägen blev alltså heller inte aktuell.

– Jag har pratat med alla och tittat på vilka möjligheter till majoritetskonstellationer som finns. Efter de samtalen kom jag fram till att det här är det bästa alternativet att gå fram med i dagsläget, säger Helén Eliasson (S).

ANNONS

Så sent som i måndags diskuterade dock S och M möjligheten att styra ihop, enligt Lars Holmin, gruppledare (M). Han beskriver samtalen som ”väldigt bra och konstruktiva”.

Nu konstaterar han att S i sociala medier skriver att de ”tar tillbaka kontrollen över vården”.

– Jag tycker det blir väldigt mycket slagord och trodde att valet var över. Så jag känner mig aningen besviken faktiskt.

LÄS MER:Miljöpartiets vändning: Bryter med alliansen i Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Så kan Västra Götaland styras efter regionvalet

LÄS MER:S tror på maktskifte i Västra Götalandsregionen – så ser planen ut

ANNONS