Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt coronafall bekräftat i Västra Götaland – det första i Borås

En tolfte person i Västra Götaland har testats positiv för covid-19. Personen har varit i norra Italien, och provtagits i Borås.
– Det är första gången ett fall i Västra Götaland diagnosticerats utanför Göteborgsområdet, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
Under torsdagen har dessutom ytterligare tio fall bekräftats i Sverige.

Efter elva fall i Göteborgsområdet, har nu ett första fall av det nya coronaviruset konstaterats i Västra Götaland – utan att vara i Göteborg.

Det handlar om en person som rest i Italien, och provtagits vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Personen har ingen känd koppling till tidigare bekräftade fall i regionen.

Provsvaren visade att personen smittats av covid-19, som är sjukdomen som kan utvecklas av det nya coronaviruset.

– Våra rutiner och vårt system är desamma över hela Västra Götalandsregionen och arbetet följer denna ordning, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

LÄS MER: Läkare oroad över hur större smittspridning ska hanteras

"Det är väntat"

Kontaktspårning kring personen är påbörjad enligt de rutiner som finns.

Folkhälsomyndigheten utökade under onsdagen sina kriterier för provtagning. De omfattar nu också prover från patienter med luftvägssymptom utan känd orsak, samt med influensaliknande symptom.

Det påverkar dock inte smittskyddets arbete i nuläget, menar Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Det påverkar inte hur vi kontaktspårar. Däremot så har vi med detta när vi diskuterar med infektionsklinikerna, men annars påverkar det inte direkt vårt arbete. Vi har inte fått några nya direktiv för hur vi ska hantera smittspårningen.

Ett första coronafall har bekräftats på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Fallet är det tolfte i Västra Götaland. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Ett första coronafall har bekräftats på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Fallet är det tolfte i Västra Götaland. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Tidigare har samtliga elva fall i regionen alltså bekräftats i Göteborgsområdet, där Östra sjukhusets infektionsmottagning ansvarar för provtagningar och vård.

LÄS MER: Efter coronautbrottet: Löfven besökte Östra sjukhuset

Fortsatt ökning av antalet fall

Under gårdagen, onsdag, bekräftades 22 nya fall av covid-19 i Sverige, varav två i Västra Götaland och Göteborgsområdet.

Med dagens bekräftade fall i Borås, tre i Värmland samt sju i Skåne uppgår det totala antalet smittade i Sverige nu till 63.

På en pressträff under onsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen nu får ett utökat myndighetsuppdrag, med anledning av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten får bland annat extra pengar för att motverka spridningen av desinformation.

LÄS MER: Smittkedjorna som spåras i Göteborgsområdet

LÄS MER: Därför beskrivs coronaviruset på olika sätt till allmänheten och vårdpersonal

LÄS MER: Larmet: Risk för brist på skyddsutrustning i vården

LÄS MER: Läkaren Jonathan fick coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.