Missing People fick massor av frivilliga att hjälpa till i sökandet efter 17-åriga Lisa Holm på Kinnekulle sommaren 2015. Under letandet hittades Lisa Holm mördad.
Missing People fick massor av frivilliga att hjälpa till i sökandet efter 17-åriga Lisa Holm på Kinnekulle sommaren 2015. Under letandet hittades Lisa Holm mördad. Bild: Anders Hofgren

Missing Peoples hemliga sponsoravtal misslyckades

Missing People fick stor uppmärksamhet i Västsverige i samband med sökanden efter Marina Johansson och Lisa Holm som båda hittades mördade. För att då finansiera verksamheten tecknade personer i organisationens ledning ett hemligt sponsoravtal som skulle dra in mångmiljonbelopp till Missing People. Men lokalavdelningarna med frivilliga som var ute och letade såg aldrig till några pengar, uppger P4 Väst.

ANNONS
|

Under senare tid har Sveriges Radio P4 Väst gjort flera uppmärksammade granskningar av sökorganisationen Fikk som fick sitt genombrott i samband med 17-åriga Wilma Anderssons försvinnande i Uddevalla i november 2019.

LÄS MER: Pengar för att söka efter Wilma uppges ha gått in i privata bolag

Bland annat avslöjades att sponsorpengar hamnat på ett privat konto tillhörande en person i organisationens ledning som även ska ha attesterat sina egna utlägg. Kritiken ledde bland annat till att den ansvarige nyligen valde att lämna organisationen.

Avhopp och interna stridigheter

Nu riktas ljuset mot Missing People – den sökorganisation som Fikk hade sin grund i. Fikk bildades efter inre stridigheter, motsättningar och avhopp inom Missing People.

ANNONS

Granskningen uppges visa att ledande personer inom Missing People tecknat ett hemligt avtal med ett telemarketingbolag som varade under åren 2014-2016.

Det hemliga avtalet visade sig vara till organisationens nackdel.

Upplägget gick ut på att Missing People skulle få en fast intäkt på försäljning av sponsorpaket. En miljon kronor första året, 1,8 miljoner andra året och 2,5 miljoner tredje året – oavsett hur mycket bolaget sålde.

LÄS MER: Missing People nöjd med Lisa Holm-insatsen

Lokalavdelningarna inom Missing People blev allt fler – men några pengar syntes aldrig till på lokal nivå. En person som vid den tiden var aktiv i organisationen i Jönköping berättar för P4 Väst:

– De hade då öronmärkt pengar till Jönköping lokalt, men vi såg ändå aldrig de pengarna. Vi fick ingenting, säger personen.

Enligt uppgift till SR handlade stoppet i pengaflödet om att en stor del av miljonerna stannade inom telemarketingbolaget.

Vd:n vill inte kommentera

Bakom försäljningen av sponsorpaketen stod ett större företag och pengarna gick via ett aktiebolag. Vd:n för det större företaget vill enligt P4 Väst inte kommentera avtalet.

En anonym säljare som arbetade där under 2014 säger:

– Vi var säkert uppåt 30 säljare som sålde för Missing People. Ibland sålde jag för runt 70 000 kr i månaden. Det var ganska normalt. Vissa sålde mindre, andra mer.

ANNONS

Enligt P4 Väst omsatte telemarketingbolaget minst 40 miljoner kronor under de tre åren.

LÄS MER: Största insatsen i Missing Peoples historia

”Bland det värsta man göra”

Sponsorerna fick veta att intäkterna gick oavkortat till verksamheten – men enligt de årsredovisningar som P4 Väst gått igenom var Missing Peoples andel 5,3 miljoner kronor under de aktuella åren.

Eftersom ersättningen var fast bidrog den extra försäljning som uppmärksammade fall, exempelvis sökandet efter Lisa Holm, till att en stor del av pengarna enligt upplägget stannade hos telemarketingbolaget.

En av de lokalt aktiva inom Missing People säger till radion:

– Alltså att driva en sån här verksamhet på folks olycka det måste vara bland det värsta man någonsin kan göra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS