Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Peder Schillerström Bruun i samband med höstens sökinsats efter Wilma Andersson.
Peder Schillerström Bruun i samband med höstens sökinsats efter Wilma Andersson. Bild: Edvin Bergström

Pengar för att söka efter Wilma uppges ha gått in i privat bolag

Sökorganisationen Fikk har fått stort genomslag under sökandet efter 17-åriga Wilma Andersson. Tusentals har engagerat sig och sponsorpengar har strömmat in. Men pengar avsedda för sökandet har gått in i ett privat bolag, enligt en granskning som P4 Väst har gjort.

När 17-åriga Wilma Andersson anmäldes förvunnen i november var sökorganisationen Frivilliga insatser vid kris och katastrof (Fikk) snabbt på plats och inledde sökandet.

Tusentals personer har engagerat sig och sponsring har strömmat in från företag, kommunala bolag, organisationer och privatpersoner.

Men efter att organisationen i somras gått ut med att ekonomin var ansträngd väcktes frågor från organisationens egna insatsledare, enligt en granskning som P4 Väst har gjort.

Insatsledare känner sig lurad

När de ifrågasatte vart pengarna tagit vägen upptäckte de både att det bara är de fyra styrelsemedlemmarna i Fikk som faktiskt är medlemmar och att varumärket Fikk är registrerat som ett vinstdrivande aktiebolag.

– Jag kände mig så jävla lurad. Här har jag lagt så mycket tid och engagemang för att stärka upp ett aktiebolag som jag tror jag gör för att det är någonting gott, säger en insatsledare som har lämnat Fikk, till Sveriges radio.

Enligt granskningen saknas det redovisning för organisationen under åren 2017-2018. Och när en årsredovisning för 2019 väl upprättades i våras vägrade halva styrelsen att skriva på.

– Min första tanke var att det måste ha blivit nåt fel här. Jag fick inte ihop beloppen och det var anledningen till att jag och andra inte skrev på årsredovisningen, säger Daniel Brodin till P4.

1,5 miljoner saknades

En redovisningsbyrå som gick igenom räkenskaperna i efterhand kom fram till att omkring 1,5 miljoner kronor saknades i redovisningen och enligt radions granskningen utelämnades pengar som gått genom Peder Schillerströms bolag helt.

Efter turerna kring årsredovisningen lämnade Daniel Brodin och en till person styrelsen.

Peder Schillerström menar att han inte har försökt dölja någonting och årsredovisningen ska ses över så att den blir tydligare nästa år.

Men P4 Västs granskning visar också på att en stor del av pengarna ser ut att ha fastnat i ett telemarketingbolag i Örebro, med kopplingar till Fikk.

Fikk:s tidigare verksamhetschef Daniel Brodin, som nu alltså lämnat Fikk:s styrelse, var anställd på bolaget samtidigt som har var volontär för Fikk.

Bolag uppges tjäna pengar på sponsorpengarna

P4 Väst har enligt sin granskning kommit över en kopia på avtalet mellan Fikk och telemarketingbolaget, som Schillerström skrivit under.

Enligt avtalet har Fikk fått en fast ersättning på 131 000 kronor i månaden under 2019, oavsett hur många sponsoravtal bolaget sålt. Det framgår inte hur pengarna är fördelade mellan de två parterna, men i kontraktet står det att telemarketingbolaget tar 70 procent av intäkterna om de säljer sponsring som går utöver de typiska sponsorpaketen.

Peder Schillerström menar dock i en intervju med Bohusläningen att det inte finns någon anledning för insatsledare att känna sig lurade.

– Det är en ideell organisation, men vi har fått registrera det som näringsdrivande eftersom vi har ett samarbetsavtal med ett telemarketingbolag som säljer sponsringspaket åt oss, och det är vinstdrivande och skattepliktigt. Då måste vi registrera det som vinstdrivande för att följa lagarna, säger han till tidningen.

På frågan om det inte är problematiskt att Fikk får donationer från folk och organisationer som tror att organisationen är helt ideell svarar Schillerström:

– Fikk är en ideell organisation men överskottet måste skattas. Vi avser att bemöta kritiken som har framkommit så att de frivilliga får svar vad som egentligen är korrekt. Det jag vet att folk har synpunkter på är samarbeten med det här telemarketingbolaget.

LÄS MER: Sökinsatsen efter Wilma Anderssons kropp fortsätter

LÄS MER: 85 dykare ska leta efter Wilma Andersson

LÄS MER: Tishko Ahmeds överklagan: ”Går det verkligen att utesluta andra möjligheter”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.