Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kenneth Söderlund, presstalesman vid Missing People.

Missing people nöjd med Lisa Holm-insatsen

Dagarna gick och Anna, 22 år, kunde inte bara sitta hemma och vänta. Hon blev en av alla som anslöt sig till Missing Peoples största sökinsats någonsin som nu utvärderats.

På tisdagen har det gått en vecka sedan Lisa Holms begravning i Säters kyrka utanför Skövde. Vid sidan av familj, släkt och vänner väntade drygt hundra personer utanför kyrkan på att ta avsked. Hennes öde har berört hela Sverige och inte minst bygden där hon försvann.

- Jag har aldrig haft någon kontakt med Missing People tidigare men kände givetvis till organisationen och vad de gör. Jag blev väldigt berörd av Lisa-fallet och följde som många andra utvecklingen på Missing Peoples Facebooksida och kände att jag ville hjälpa till, inte sitta hemma passiv. Jag åkte ut med en kamrat som också deltog för första gången. Det kändes bra, eller mindre dåligt snarare, säger Anna, 22 år.

Vad berörde dig mest?

- Att det fanns en brottsmisstanke och att hon inte hittades trots att polisen och Missing People satt in så stora resurser, säger hon.

På fredagen den 12 juni hittades Lisa Holm i en byggnad inte långt från fiket där hon försvann söndagen den 7 juni och Anna och hennes kamrat var med och letade in i det sista.

Lisa Holms försvinnande är ett av de mest uppmärksammade i svensk historia. Aldrig har så många frivilliga, över 1000 per dag, strömmat till som i sökandet efter Lisa Holm.

Missing People stod stand-by från dag ett och ser insatsen som ett kvitto på organisationens effektivitet och framtida potential.

- Vi är oerhört tacksamma för att vi lyckats bygga upp struktur som håller även när vi får dubbelt så många frivilliga som vill delta, såsom i sökandet efter Lisa Holm. Utan att säkert veta tror jag att det här är den största sökinsatsen i landets historia och det visar också att vi har en förmåga att locka människor att engagera sig för vilt främmande människor, säger Kenneth Söderlund, presstalesman vid Missing People och tillägger:

- Vi ser en enorm en potential i vår organisation som inte bara gäller försvunna personer, utan kriser i samhället överhuvudtaget.

Utvärderingen av insatsen visar dock att organisationen behöver fler personer som är beredda att ta ledningsansvar, så kallade stabsfunktioner.

- Vi har 300 i dag men behöver 150 personer till som är beredda med att leda och fördela arbetet på ett lugnt, strukturerat sätt, säger Kenneth Söderlund.

Missing People hittade två fynd av stor betydelse under veckan varav det sista tidigt på fredagskvällen den 12 juni. Kort därefter hittades Lisa Holm.

- Vår patrull hittade en avgörande pusselbit sent på fredag och vi visste direkt att det fanns en koppling till flickan och av oerhört stor vikt, vilket bekräftades senare på kvällen av polisen.

Missing People har idag 2 000 insatser bakom sig i Sverige. Efter det avslutade sökandet efter Lisa Holm har ytterligare drygt 4 000 personer anslutit sig till det så kallade skallgångsregistret som nu uppgår till 40 000 personer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.