Kraftigt snöfall på väg in över Västsverige

Efter ett ovanligt varmt årsslut, är det ett mer vintrigt väder på väg in. Temperaturen kommer att sjunka och i vissa delar av Västsverige kommer det in ett kraftigt snöfall i mitten av veckan med trafikstörningar som följd.
– Hastighetsskyltarna är för en fin sommardag, och det är inte det vädret vi har nu, säger Emanuel Alvarez på Trafikverket.

ANNONS
|

Nyårshelgen var ovanligt varm i hela landet. I Götaland låg temperaturen på fem till sex grader över det normala. Men det milda och regniga vädret är på väg bort och ersätts av kallare väder, och mycket snö på sina håll i Västsverige.

Enligt Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, rör sig först ett regnområde in natten mot onsdag, som övergår i kraftigt snöfall på onsdag eftermiddag – främst norr om Göteborg som till exempel i Uddevalla, men även i Borås. Norr om Göteborg kan det komma någon decimeter snö. För Göteborgs del kan nederbörden komma som blötsnö.

– På torsdag ser det ut att komma snö i Göteborg igen, hur mycket är osäkert. I prognosen som ligger nu kan det bli ett par centimeter, säger Charlotta Eriksson.

ANNONS
Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, uppmanar folk att hålla koll på SMHI:s varningar med tanke på snöfallet som är på väg in över Västsverige.
Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, uppmanar folk att hålla koll på SMHI:s varningar med tanke på snöfallet som är på väg in över Västsverige. Bild: SMHI

I Göteborgsområdet kan temperaturen hamna på minussidan, men vid kusten runt nollan.

– Nattetid kan det bli ännu kallare, om det är klart kan det bli neråt tio minusgrader, men blir det molnigare blir det någon enstaka minusgrad.

SMHI utfärdar orange varning

På fredag och i helgen ser det ut att komma mer snö både norr om Göteborg och i Göteborg, men hur mycket är osäkert säger Charlotta Eriksson. Även efter helgen fortsätter det vara kallt och det ser ut att komma mer nederbörd, men detaljerna i prognosen är osäkra än så länge.

Hon råder alla att var uppmärksamma på SMHI:s varningar och hålla sig uppdaterade. Vid lunchtid på tisdagen gick SMHI ut med en orange varning för kraftigt snöfall som gäller stora delar av Götaland, däribland stora delar av Sjuhärad. Varningen gäller från och med onsdag.

De stora vägarna plogas i första hand

Trafikverket är medvetna om snön som är på väg in och beredda att ta hand om den.

– När det kommer mycket snö prioriterar vi att ploga och halkbekämpa de vägar som har mest trafik. Så rådet är att hålla sig till vägar som E6, E45 och E20 för de prioriteras, säger Emanuel Alvarez, presskommunikatör på Trafikverket.

Hur tågtrafiken kommer att påverkas menar han man inte kan säga förrän snön kommit, men även där är de beredda att snöröja spår och växlar om det behövs.

ANNONS

Emanuel Alvarez råd till bilister är att vara uppmärksamma på halkan, hålla avstånd, planera resan dit du ska genom att hålla koll på vädret så du kan anpassa körningen efter det.

– Hastighetsskyltarna är för en fin sommardag, och det är inte det vädret vi har nu med vinterväglag. Så anpassa hastigheten efter väglaget, säger Emanuel Alvarez.

LÄS MER:Fastighetsägare i Göteborg står utan snöskottningsavtal i vinter

LÄS MER:Larmet: Göteborgs isar är livsfarliga

LÄS MER:Ett snötäckt Göteborg – se bilderna av GP:s fotografer

LÄS MER:Så många jular har varit snötäckta i Göteborg sedan millennieskiftet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS