Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insatschef: "Har varit väldigt höga vattennivåer"

Stormen Dennis nådde aldrig fastlandet i Göteborg – men regnet ställde ändå till med kraftiga översvämningar, avstängd trafik och nedblåsta träd i Västsverige.
– Det har varit väldigt höga vattennivåer, säger Petter Backlund, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Det kraftiga regnet under söndagen ledde till höga vattenstånd i Västsverige och SMHI utfärdade flera varningar med anledning av nederbörden.

– Vi har ute en klass 1-varning som gäller kusterna mot både Kattegatt och Skagerack. Vi väntar oss 100-110 centimeter över medelvattenståndet. Det kulminerar idag på dagen, sedan kommer det att sjunka undan och vara precis under vår varningsnivå eller tangera den, sade Klara Matsson, Oceanograf på SMHI, under måndagen.

Höga vattennivåer i Göta älv

I Göta älv var vattennivåerna ännu högre än vid kusten. Klass 2-varningar utfärdades både för både Viskan och Ätran.

– Det var ju mycket regn som kom i de sydöstra delarna av Västra Götaland så marken är mättad. Säveån är också mycket nära klass 2, sade Julia Zabori, hydrolog på SMHI, på måndagen.

På räddningstjänsten Storgöteborg förberedde man sig på stora bekymmer kring Säveån, under kvällen kunde insatschefen Petter Backlund dock konstatera att läget förbättrats.

– Till en början såg det väldigt illa ut för Säveån, uppströms mot Alingsås, och där räknade vi med ganska stora bekymmer. Men dels var kommunen väldigt på tårna och förstärkte på den del ställen, dels ändrades prognosen successivt, säger han.

Översvämningar i Uddevalla

I Uddevalla ledde de höga vattenstånden till stora problem och vid lunchtid gick kommunen ut med en varning.

– Undvik att köra i de centrala delarna av Uddevalla just nu om det är möjligt. Vattennivåerna har stigit sedan i morse och fortsätter att stiga, sade Fredrik Stengavel, chef gatu- och parkenheten.

Också i Norde älv i Kungälv var vattenståndet högt, vilket ledde till att färjetrafik fick ställas in.

Även om stormen Dennis aldrig nådde fastlandet så har vinden också ställt till det på sina håll. Under måndagsförmiddagen välte ett lastbilssläp på Stallbackabron i Trollhättan, dock utan att någon skadades.

På andra håll i Västsverige, Göteborg inkluderat, ledde hårda vindar till nedfallna träd och inställd kollektivtrafik.

LÄS MER: Tågtrafik ställs in på grund av ovädret

"Nu pekar prognoserna nedåt"

Medan exempelvis Storbritannien drabbats hårt av stormen Dennis, har det värsta ovädret nu blåst förbi för Västsveriges del.

LÄS MER: En död när stormen slår mot Storbritannien

Under måndagskvällen kunde Petter Backlund, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg, konstatera att Göteborg – sett till de farhågor som fanns – klarat sig relativt bra.

– Det har varit väldigt höga vattennivåer och vi har haft några händelser, men inget jätteallvarligt. Sammantaget har det varit en ganska lugn dag trots allt, säger han.

Inne i själva Göteborg drabbades bland annat Vågmästaregatan i Kvillebäcken av översvämning.

– Men där ska inga fastigheter ha drabbats, säger Petter Backlund.

Är den värsta faran över nu?

– Jag är inte så orolig för natten faktiskt. Nu pekar prognoserna nedåt för både vattennivåer, vindstyrka och nederbörd. Det är först på torsdag det ser ut att komma mer nederbörd, vi får se hur det utvecklar sig.

Men nu är läget under kontroll?

– Absolut.

LÄS MER: Stormen Dennis har slagit mot Västra Götaland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.