Över gränsen. I Halland är restriktionerna inte lika hårda. Men läget har förvärrats på kort tid.
Över gränsen. I Halland är restriktionerna inte lika hårda. Men läget har förvärrats på kort tid. Bild: Olof Ohlsson

Halland ett gränsfall – utesluter inte skärpta restriktioner

Skärpta restriktioner i Västra Götaland och i Skåne – däremellan tronar Halland som fortfarande har ”normala” coronaråd.
– Men antalet covidfall ökar kraftigt även här, så jag utesluter inte att vi också inför lokala restriktioner inom kort. Vi funderar i de banorna, säger Maria Löfgren biträdande smittskyddsläkare i region Halland.

ANNONS
|

På torsdagen skärptes kraven för invånarna i Västra Götalandsregionen.

Att avstå från inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym var några av råden när det lokala regelverket för allmänheten skruvades åt.

Men bara några mil söderut från Göteborg öppnades möjligheter med Halland som en sorts frizon med kvarvarande kända råd som handtvätt och avstånd – något som bland annat syntes på parkeringarna utanför affärskomplexen i Kungsbacka på fredagseftermiddagen där bilarna stod tätt.

LÄS MER: Lokala restriktioner mot corona i Västra Götaland

Viruset bryr sig inte om några gränser

Men skenet bedrar – viruset bryr sig inte om läns- eller regionsgränser.

Antalet fall av covid-19 har ökat snabbt.

ANNONS

– Läget är allvarligt. Vi har haft en kraftfull ökning av antalet fall av covid-19 den här veckan, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i region Halland.

Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i region Halland, avråder strängt göteborgare från att åka till Halland och shoppa. – Det är ingen bra idé, antalet sjuka i Halland ökar kraftigt.
Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i region Halland, avråder strängt göteborgare från att åka till Halland och shoppa. – Det är ingen bra idé, antalet sjuka i Halland ökar kraftigt. Bild: Region Halland

Från måndag till torsdag den här veckan registrerades 291 nya fall av covid-19 i regionen.

Under hela förra veckan hade Halland 195 fall.

– Belastningen på sjukvården blir tyngre, fler är i behov av inneliggande vård, fler smittas och fler blir sjuka. Vi är inne i en negativ trend och det är tydligt att smittspridningen ökat rejält i Halland de senaste dagarna, betonar Maria Löfgren.

Utesluter inte lokala restriktioner

Hon utesluter inte att region Halland inom kort följer efter Västra Götalandsregionen och inför lokala restriktioner.

– Vi är inte där än. Men det är inte osannolikt att även vi inför restriktioner inom en snar framtid om smittan och antalet sjuka fortsätter att öka. Vi för hela tiden en dialog med Folkhälsomyndigheten och andra berörda och är på tårna för att ta ett beslut, säger hon.

LÄS MER: Kraftig ökning av nya fall i Västra Götaland

Att medborgare i Västra Götaland under tiden skulle se Halland som ett län där man kan slappna av och shoppa loss under pandemin tycker hon inte alls är någon bra idé.

ANNONS

– Det avråder jag strängt ifrån. Vi har en samhällsspridning – risken för att smitta eller smittas är inte mindre i någon av regionerna – i synnerhet inte av det skälet att vi i nuläget inte har infört lokala restriktioner, säger hon.

Lämnar Halland.  Claudia Vintr och sönerna Max och Oliver Newman tog pendeln till Göteborg för att bo på hotell. – Vi är väldigt noga med att hålla avstånden, betonar hon.
Lämnar Halland. Claudia Vintr och sönerna Max och Oliver Newman tog pendeln till Göteborg för att bo på hotell. – Vi är väldigt noga med att hålla avstånden, betonar hon. Bild: Olof Ohlsson

Pekats ut som smitthärd

Kollektivtrafiken har under pandemin pekats ut som en smitthärd och det allmänna rådet har varit att försöka undvika den.

På fredagen var det glest med resenärer på tågen som kom och gick från Kungsbacka station. Men det fanns förstås personer som inte hade alternativ.

– Jag jobbar mest hemifrån och brukar ta bilen när jag ska till Göteborg. Mer den här gången funkade det inte, berättar Claudia Vintr som var på väg till Göteborg med sönerna Max och Oliver Newman, sju respektive nio år.

– Vi måste göra något roligt under höstlovet och ska bo på hotell en natt. Men väl där har vi begränsad aktivitet och håller stenhårt på avstånd och hygien, betonar hon.

Jobbar utan munskydd

På pendeltåget väntade tågvärden Susanna Olsson. Hon har inte sett någon nämnvärd skillnad i resandet under senare tid.

– I början av pandemin tycktes folk oroliga och spända, men efter en tid började man komma in i en vardag och slappna av, men nu kanske det vänder igen, säger hon.

ANNONS

Själv far hon Västsverige kring i tjänsten – utan munskydd.

– Det är de restriktioner vi har. Vi är förstås väldigt försiktiga och håller distans i kontakten med resenärerna. Hittills har jag, peppar, peppar, klarat mig. Förr eller senare åker jag väl på det, men det funkar inte att gå omkring och vara orolig, det gäller bara att följa regelverket, säger hon.

Tågvärden Susanna Olsson noterade att resenärerna började slappna av efter en tid i pandemin. – Men det kanske vänder nu när fler blir sjuka, säger hon.
Tågvärden Susanna Olsson noterade att resenärerna började slappna av efter en tid i pandemin. – Men det kanske vänder nu när fler blir sjuka, säger hon. Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER: Nya rekommendationer – men inte för kollektivtrafiken

LÄS MER: Här är smittan störst

LÄS MER: Simhallar och ishallar stängs efter skärpta råden

ANNONS