Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur stor roll kollektivtrafiken spelar i smittspridningen var en fråga som väcktes när Västra Götalands restriktioner skiljde sig från Uppsala och Skåne län. Bild: Anders Wiklund/TT
Hur stor roll kollektivtrafiken spelar i smittspridningen var en fråga som väcktes när Västra Götalands restriktioner skiljde sig från Uppsala och Skåne län. Bild: Anders Wiklund/TT

Nya rekommendationer – men inte för kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya lokala rekommendationer för Västra Götaland. Rekommendationerna omfattar dock inte kollektivtrafiken, vilket de gör i både Skåne och Uppsala.
– Det har inte gjorts jättemycket bra forskning på hur smittan ser ut i kollektivtrafiken, förklarade Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.

Folkhälsomyndighetens lokala rekommendationer för Västra Götalandsregionen riktar framförallt in sig in mot inomhusmiljöer som butiker, gym och arbetsplatser.

På torsdagens presskonferens fick Anders Tegnell därför flera frågor om varför de inte går ut med nya rekommendationer även för kollektivtrafiken. Något som gjorts för Uppsala och Skåne. I Skåne uppmanar man till att bara resa kollektivt om man måste till exempel på grund av sitt jobb. I Uppsala län uppmanar man totalt till att undvika kollektivtrafiken.

– Det har inte gjorts jättemycket bra forskning på det. Det finns en del beskrivningar av situationer där man haft spridning i kollektivtrafiken, då har det handlat om långfärdsbussar eller tåg där det skett smitta, sa Anders Tegnell på en fråga om just kollektivtrafiken.

”Kan vara en farlig del av smittspridningen”

Han svarade också på frågan om varför resenärer i Uppsala rekommenderas att undvika kollektivtrafiken helt, trots att regionens egna siffror på smittspridningen visar på att bara tre till fem procent av smittspridningen sker i kollektivtrafiken.

– Det kan mycket väl vara så att risken inte är jättestor. Å andra sidan skulle man kunna hävda att den spridning som sker i kollektivtrafiken kan vara en farlig del av smittspridningen för det är där smittan går från en arbetsplats till nästa, säger Anders Tegnell.

”Rinner ut pengar”

I Västra Götalands län är det alltså inte tal om att varken avråda från eller begränsa kollektivtrafiken. Enligt regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson är detta inte något som är ekonomiskt hållbart i längden om man ska köra på full kapacitet.

– Det rinner ut en del pengar i kollektivtrafiken. Så länge vi kör full trafik med så reducerade antal resenärer så kör vi med ett underskott på miljardklassen – det orkar vi inte hålla på med år efter år, säger han.

Men ni klarar det till nästa sommar?

– Ja, det gör vi väl men efter ett tag kommer vi att behöva införa kraftfulla restriktioner.

Som vadå?

– Ställa in linjer exempelvis.

”Väldigt många som behöver åka”

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, menar att trots avsaknaden av nya rekommendationer så bör folk ändå tänka till en extra gång innan de ger sig ut i kollektivtrafiken.

– I de allmänna råden finns det redan en uppmaning om att man ska undvika kollektivtrafik om man kan, och inte måste åka. Vi ser också att det är väldigt många som behöver åka och inte har några andra alternativ. Men självklart ska de som inte behöver åka kollektivtrafik heller inte göra det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.