Simhallar och ishallar stängs efter nya råden

Efter de nya skärpta råden för Västra Götaland stänger nu Göteborgs stad de kommunala simhallarna, ishallarna och gymmen.
– Det handlar om att hålla en linje som är begriplig för människor för att folk ska följa råden, säger Elisabeth Lann (KD), kommunalråd och ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

ANNONS
|

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man skärper råden för tre regioner, bland annat Västra Götaland. Nu meddelar Göteborgs stad att man stänger kommunens simhallar, ishallar och kommunala gym.

– Det innebär att vi stänger anläggningarna för allmänheten, alltså de som enligt de nya tillfälliga råden inte ska vara där. Däremot håller man öppet för föreningslivet. Vi ser att för att kunna hålla öppet för föreningslivet och inte behöva stänga för det längre fram känns det viktigt att inte riskera trängsel, säger Elisabeth Lann (KD), kommunalråd och ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

LÄS MER:Massiv nedstängning av Göteborgsidrotten

Lann säger att det tidigare under pandemin har uppstått trängsel i vissa av stadens anläggningar.

ANNONS

– Vi har faktiskt på flera anläggningar behövt ha vakter som hjälper till för att det blir köbildning och ibland kan det bli upprört när man får vänta. Och eftersom vi sett de och att det nu också är höstlov var vi angelägna att få till det här beslutet.

LÄS MER:Göteborgsoperan ställer in alla föreställningar

Elisabet Lann (KD)
Elisabet Lann (KD) Bild: ol

”Handlar om att hålla en linje”

Elisabeth Lann tog under fredagen ett ordförandebeslut i frågan.

– Förvaltningen har arbetat fram ett förlag till beslutet och så har jag fattar ett ordförandebeslut eftersom vi inte haft något möte dag. Man har gjort en analys och varit helt överens i det här.

Hon fortsätter:

– Det som varit viktig är att inte stänga ner för föreningsverksamheten. Hur undviker vi totalt nedstängning? Där tycker jag vi gjort en bra tolkning av Folkhälsomyndighetens råd, de säger ju tydligt alla bör avstå från att vistas i den här typen av miljöer. Det blir ju konstigt om staden som offentlig aktör håller öppet för de som enligt myndigheter inte ska gå dit. Det handlar om att hålla en linje som är begriplig för människor för att folk ska följa råden.

För Valhallabadet gäller samma beslut.

– Även Valhallabadet, som drivs av Got event, kommer att ha stängt samma tidsperiod, säger Kalle Bäck, ordförande Got event i ett pressmeddelande.

ANNONS

Beslutet gäller från lördag 31 oktober till 19 november och anläggningarna kommer, utöver föreningsverksamhet, ha öppet för skol- och simskoleverksamhet.

LÄS MER:Efter nya råden: Så agerar gym- och padelkedjorna

Nya skärpta råden:

Från och med den 29 oktober uppmanas alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län att:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län:

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS