Fiskare fick oväntad fångst vid Västkusten – se sällsynta hajen

Fiskarna på fartyget Svanen skulle ta en titt på sin fångst – och hajade till.
Där låg en fisk som visade sig vara ytterst sällsynt i Sverige: Den sexbågiga kamtandhajen.
– Det var naturligtvis en ögonbrynshöjare. Den är väldigt, väldigt ovanlig, säger Anders Wernbo, miljöanalytiker vid havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

ANNONS
|

Det var i måndags som fiskefartyget trålade ute på Skagerrak, i höjd med Lysekil. När besättningen började sortera sin fångst upptäckte de en haj, som ingen av de tre fiskarna ombord kände igen. Den var inte vid liv.

De fotograferade den 72 centimeter långa fisken och hörde av sig till laboratoriet.

– De ringde och skickade bilder utifrån havet, och frågade om jag visste vad det var för art. Det visste jag absolut inte, jag hade aldrig sett en sådan haj, säger Anders Wernbo.

– Så då satte vi i gång med ett litet detektivarbete här på labbet.

Hämtade hajen i hamnen: ”Jättekul att få undersöka”

Efter att ha mött upp besättningen i Lysekil, när fartyget skulle lossa sin fångst, återvände han till laboratoriet. Och hajen följde med.

ANNONS

– Det är alltid jättekul att få se och undersöka ett djur som man aldrig har sett innan. Det är intressant. Vi biologer är ju djurnördar, och blir väldigt glada när fiskare håller ögonen öppna efter ovanliga arter.

Detektivarbetet gav resultat. Och när fisken i fråga kunde artbestämmas blev det uppenbart att det inte rörde sig om vilken rovfisk som helst – utan en sexbågig kamtandshaj.

– Det är jätteovanligt. Det är andra gången den setts till i svenska vatten.

Kan ha kommit hit som yngel

Vad som fått just detta exemplar att dyka upp just vid Västkusten – just nu – är i skrivande stund en gåta. Men det finns flera möjliga förklaringar.

– Det kan hända att en ung individ, eller ett yngel, har förts hit med starka strömmar. Under dess veka period när den inte har så stor muskelmassa kan det ha varit dåligt väder. Men det bör egentligen inte påverka de djup där den här hajen finns, säger Anders Wernbo, och tillägger:

– Den kan ju också ha simmat hit, rätt upp och ner.

Trots att den sällsynta sexbågiga kamptandshajen dök upp i norra Skagerrak, så blir det en kortvarig vistelse på Västkusten. Hajfyndet kommer nu att flyttas till Naturhistoriska riksmuseet.

ANNONS

Vävnad läggs i sprit – och hajen i formalin

Där ska vävnadsprover läggas i sprit med 95 procents alkoholhalt och frysas ned, för att forskare i framtiden ska kunna analysera dess DNA.

Hela hajen fixeras sedan i formalinlösning, läggs ned i etanol – och är därmed konserverad för eftervärlden.

Men hur känns det att skicka den till Stockholm?

– Vi har ett jättebra samarbete med dem. Naturhistoriska riksmuseet har teknologin, lokalerna, och kunnandet för att arkivera och bevara den här typen av individer, vilket vi inte har här på våra laboratorier. Vi är bara glada att de tar emot den, så att den sparas och inte slängs, säger Anders Wernbo.

Sexbågig kamtandhaj

Har det latinska namnet Hexanchus griseus, och är en djuphavshaj som kan simma ner till – och leva på – 2 000 meters djup.

Kan bli upp till fem meter lång.

Är en allätare som lever på fisk, bläckfisk, sälar, bottenlevande ryggradslösa djur och as.

Har sex gälspringor, och utmärker sig med en väldig, rund mun, sågliknande tänder, stora gröna ögon och sex gälspringor.

Är sällsynt i Sverige, och har bara påträffats i Sverige en gång tidigare. Då observerades den väster om Måseskär i Bohuslän, i september 1998.

Trivs i tropiska, tempererade vatten, och finns bland annat i västra och östra Atlanten, Stilla havet, Indiska oceanen och Medelhavet. Den förekommer även vid norska och danska västkusten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS