Agneta Lilja, lektor i etnologi vid Södertörns högskola.
Agneta Lilja, lektor i etnologi vid Södertörns högskola.

"Det kan hända att Lucia har blivit töntigt"

Konkurrens från halloween, töntstämpel och för mycket fokus på skönhetstävling. Det kan vara några av förklaringarna till Lucia-firandets minskade popularitet, tror Agneta Lilja, lektor i etnologi vid Södertörns högskola.

ANNONS
|

Hur står det till med Lucia-traditionen i Sverige i dag?

–Jag vet inte hur det ser ut i landet i stort, men jag vet att det var problem på vissa platser förra året för att det inte fanns några kandidater. Det verkar som om det på sina ställen inte finns något större intresse, så något är ju på gång.

Varför är det så, tror du?

–Det kan hända att Lucia har blivit töntigt, att det fått en sådan stämpel på sig i och med att det är ett firande som förknippas väldigt mycket med skolan. För det är ju en skolsed, det är därifrån den kommer.

ANNONS

Hur menar du?

–Förr firade man ju med väldigt uppsluppna tillställningar, särskilt i Västsverige. Man klädde ut sig, svärtade ner ansiktet och gick omkring och sjöng skabrösa sånger, skrålade och uppvaktade folk och tiggde mat och brännvin. Det var mest ungdomar som ägnade sig åt detta, medan vuxenvärlden rasade.

–Det funkade på landet där alla kände alla, men när folk började flytta in till städerna vid förra sekelskiftet gick det inte längre för där kände man inte riktigt varandra. Samtidigt fanns det en vilja från samhället att städa undan vilda seder och bruk som människor bestämde över själva, så man tog den här ljusklädda Lucian och marknadsförde henne genom skolan. Det var där vi lärde oss hur vi skulle fira Lucia – värdigt och fint.

Hur länge kommer firandet leva kvar?

–Det kanske inte alls försvinner, utan håller på att förändras. Det är så traditioner hålls vid liv – genom att vara öppna för nytillkommet gods. Alla traditioner är ett hopkok av olika grejer från olika tider.

Hur kan Lucia förnyas?

–En förklaring till det minskade intresset skulle kunna vara att det är en protest från flickorna mot den skönhetstävling som Lucia har blivit. Utseendet är i fokus och det öppnar för elakheter från klasskamraterna. Så om man tog bort det momentet och valde Lucia på något annat vis skulle intresset kanske öka igen.

ANNONS

Varför ska vi bry oss om att bevara Lucia?

–Det behöver vi väl inte göra. Det är ju vi som bär upp traditioner, och så länge som de har någon betydelse för oss så håller vi på. Se bara på nationaldagen – den kommer aldrig att omfamnas av oss för det finns inget behov eller intresse underifrån. Men det gjorde det uppenbarligen med halloween. Det fanns ett sug efter en höstfest som passade bra innan det blir för kallt ute, så den har dragit till sig en massa firande för att det helt enkelt är en roligare helg än Lucia.

ANNONS