Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Översvämningar - tolv bilar i vattnet

Kraftiga skyfall i natt har orsakat översvämningar i Nol norr om Göteborg. Vid en parkeringsplatsen står just nu tolv bilar i vatten. – Marken kan ha svårt att suga upp regnmassorna, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

Räddningstjänsten larmades om översvämningen vid parkeringsplatsen i Nol strax före klockan 9.00 på tisdagsmorgonen. 

– Vi har blivit kallade för att undersöka några platser, men det fanns ingenstans där vi egentligen behövde pumpa undan vattnet. Så översvämningarna är nu mer kommunens angelägenhet och deras VA-bolag, säger jourhavande insatsledare vid räddningstjänsten i Ale.

Regnskurarna är en del av ett större regnområde som kommit norrifrån under natten. Det väntas ligga kvar över mellersta Götaland under dagen. 

– Det har inte varit överdrivet mycket regn, ungefär sex millimeter sedan midnatt. Men det kan ha kommit kraftiga skurar mellan våra observationer. Marken kan också ha svårt att suga upp regnmassorna, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca. 

Blåsljusfotografen Christer Grändevik befinner sig på plats i Nol i Ale kommun. 
– Totalt är det tolv bilar som är berörda och de kan inte köra härifrån. Räddningstjänsten är på plats för att leta upp brunnar. 

Grändevik uppger också att fler platser än parkeringsplatsen är drabbade. 

– Jag tar mig fram i vatten just nu, det verkar som att även en bostad kan vara drabbad. På vissa håll går vattnet nästan upp till midjan, säger Grändevik vid 10-tiden. 

SMHI varnar 

Flera orter har den senaste tiden drabbats av översvämningar efter kraftiga skyfall. I helgen drabbades Göteborg hårt och i slutet av förra veckan vattenskadades ett stort antal villor på Tjörn i Bohuslän.

SMHI har också utfärdat klass 1-varningar för höga vattenflöden på flera håll runt om i Götaland. Varningarna gäller för hela Hallands län, de västra delarna av Kronobergs län och hela Skåne bortsett från Österlen. 

LÄS OCKSÅ: 70-tal översvämningslarm i Göteborg

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.