Talibaner står framför en checkpoint i Kunduz city i norra Afghanistan.
Talibaner står framför en checkpoint i Kunduz city i norra Afghanistan. Bild: Abdullah Sahil

Talibanerna uppges närma sig Mazar-e Sharif

Talibanerna uppger sig nu har övertagit en sjunde provinshuvudstad i Afghanistan. Samtidigt kommer rapporter om att de närmar sig Mazar-e Sharif – staden där de svenska trupperna tidigare var baserade.
– Det här experimentet som har varit under de senaste tjugo åren har bevisligen inte fungerat, säger experten Anders Fänge.

ANNONS
|

Enligt Al Jazeera rör sig nu talibanerna mot Mazar-e Sharif, som är den största staden i norr, och den tredje största staden i Afghanistan. Det är också platsen där de svenska styrkorna tidigare hade sin bas.

Anders Fänge, som har varit verksam i Afghanistan som journalist och arbetat där för FN och sedan 2011 sitter i Svenska Afghanistankommitténs styrelse, tror att Mazar-e Sharif kan vara talibanernas nästa mål.
Anders Fänge, som har varit verksam i Afghanistan som journalist och arbetat där för FN och sedan 2011 sitter i Svenska Afghanistankommitténs styrelse, tror att Mazar-e Sharif kan vara talibanernas nästa mål. Bild: Johan Nilsson/TT

Anders Fänge är före detta landchef för Svenska Afghanistankommittén, har varit verksam i Afghanistan som journalist och arbetat där för FN, och sitter sedan 2011 i Svenska Afghanistankommitténs styrelse:

– Det var bara 15-20 personer från den svenska försvarsmakten kvar där, men de sista lämnade för några månader sedan, säger Anders Fänge.

Mazar-e Sharif rimligt mål

Städerna Aybak och Sar-e-Pol har nu också helt hamnat under talibanernas kontroll. Anders Fänge anser att det låter rimligt att Mazar-e Sharif skulle vara talibanernas nästa mål.

ANNONS

LÄS MER:Sex EU-länder varnar för afghansk flyktingvåg

– Mazar-e Sharif är i princip omringat för talibanerna har tagit alla distrikt runtomkring. Det är likadant med flera andra större städer som Kandahar och Herat också. De har redan tagit ett antal mindre provinshuvudstäder, och det växer nästan för varje dag, så det är troligt att de kommer att ge sig på någon av de större provinserna inom kort.

Anders Fänge säger att talibanernas framfart har gått fort och att ännu fler områden nu riskerar att hamna under talibanernas kontroll.

Jag brukar ta som exempel att du brukar kanske ha en trupp som på pappret ska vara 5000 men löner betalas ut för 10 000.

– Det har varit strider inne i Kandahar förut så det är troligt nu att de satsar på att ta några av de här större provinshuvudstäderna. De tar över allt större områden i Afghanistan, vilket är ett tecken på deras styrka, men också ett tecken på regeringsarméns svaghet och dåliga stridsmoral.

LÄS MER:Talibanerna har tagit en sjätte huvudort

LÄS MER:Grannländerna vill ha stabilitet – och makt

Förödande konsekvenser

Striderna mellan talibanerna och regeringsstyrkorna drabbar invånarna hårt. Anders Fänge tror att regeringsarmén har försvagats av flera olika orsaker.

– Det finns en massa rapporter som har kommit under de senaste åren som pekar på korruption. Jag brukar ta som exempel att du kanske har en trupp som på pappret ska vara 5000 men löner betalas ut för 10 000. Det är kommendanter och högre officerare som tar betalt för så kallade spöksoldater. Det finns heller inga försäkringar så om någon soldat dör är det ingen som tar hand om deras familjer, och de är ganska lågt betalda, så det är inget drömyrke.

ANNONS

Konsekvenserna för invånarna i Mazar-e Sharif kommer att bli stora om talibanerna kommer fram till staden.

– Blir det strider inne i staden så kommer en hel del människor stryka med, sedan vet man inte hur talibanerna reagerar när det gäller regeringsanställda, det finns uppgifter om att de avrättar regeringsanställda men det är inte bekräftade uppgifter. Det skulle innebära att civilbefolkningen kommer att lida en hel del.

Enligt Anders Fänge har talibanernas framfart underlättas sedan förra året.

– Talibanerna fick en väldigt ökad legitimitet genom USA:s avtal som ingicks i början av 2020, vilket gjorde det lätt för talibanerna, eftersom det gav dem politisk styrka. USA:s stora intresse var bara att dra tillbaka sina trupper.

LÄS MER:Afghan i Sverige: "Våldet är värre än vi tror"

LÄS MER:Talibanerna tar tre huvudorter på en dag

LÄS MER:Minister: Danmark bör ta emot afghanska tolkar

Fritt fram för talibanerna

Han tror att de har väntat på att de amerikanska trupperna skulle dra sig tillbaka.

– Det har de nu gjort, inget amerikanskt flygvapen är lokaliserat i Afghanistan längre. Då har talibanerna gått till attack, och det har gått över förväntan, även efter vad de själva hade tänkt sig skulle jag tro. Det har gått väldigt snabbt.

Just nu finns det inga svenska trupper på plats i Mazar-e Sharif men de svenska trupperna var tidigare baserade i staden.

– De sista som var kvar på plats var omkring 15-20 officerare som höll utbildningar för afghanska armen och polisen. De åkte hem till Sverige för några månader sedan och nu finns det inga svenska trupper kvar i Afghanistan.

ANNONS

Man lämnar de här småkrigen och koncentrerar sig på andra stormakter istället.

Anders Fänge tror att det hade varit betydligt svårare för talibanerna att ta de områden som de har tagit nu om de amerikanska trupperna hade varit kvar.

– De har varit där i tjugo år och de insåg väl att de inte kunde vinna det här kriget – den nya presidenten Joe Biden hade inte mycket till val. Sedan har amerikanerna ändrat hela sin globala strategi så de lämnar de här krigsområdena i Asien och fokuserar sedan sin utrikespolitik på Stillahavsregionen och arbetar med att svara mot vad man menar är Kinas framväxt och aggressivitet. Man lämnar de här småkrigen och koncentrerar sig på andra stormakter istället.

LÄS MER:Det humanitära har negligerats i krigsslutet

Han säger att det känns jobbigt att höra om hur den befolkning han under så många år haft kontakt med drabbas av den här konflikten.

– Kriget har blossat upp den senaste tiden och gjort det tydligt att det här experimentet som varit de senaste tjugo åren bevisligen inte har fungerat. Afghanistan har fått bistånd under de senaste tjugo åren för att få en fungerande stat vilket inte har haft någon effekt. Det är en enorm tragedi för det afghanska folket. Det är en mängd livsöden som drabbas och det är oerhört tragiskt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS