En lokalanställd tolk under en demonstration i Kabul i april i år. Många som arbetat för utländska styrkor i Afghanistan fruktar repressalier när talibanerna rycker fram.
En lokalanställd tolk under en demonstration i Kabul i april i år. Många som arbetat för utländska styrkor i Afghanistan fruktar repressalier när talibanerna rycker fram. Bild: Mariam Zuhaib/AP/TT

Minister: Danmark bör ta emot afghanska tolkar

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) är redo att låta afghaner som arbetat för de danska styrkorna i Afghanistan komma till Danmark om de hotas i hemlandet.

ANNONS

– Vi är redo att med mycket kort varsel evakuera i synnerhet hotade lokalanställda i Afghanistan och flytta hanteringen av deras ärende från Afghanistan till Danmark, säger han till dagstidningen Berlingske.

Uttalandet kommer efter en veckas intensiva diskussioner om tolkarnas öde i ljuset av talibanrörelsens snabba framryckning. Vilka lokalanställda som ska anses vara i särskilt stor fara anger inte utrikesministern. Men han säger att Danmark inte tänker lämna någon i sticket i Afghanistan.

På måndag ska frågan diskuteras vid ett möte mellan regeringen och ledamöterna i folketinget.

USA har lovat att ta hem tusentals afghanska tidigare medarbetare och deras anhöriga. En första grupp på 200 afghanska tolkar anlände till USA i slutet av juli.

ANNONS

Även i Sverige diskuteras säkerheten för afghaner som arbetat för svenska försvaret. Regeringen har fått kritik för att afghanska tolkar inte lyckats få uppehållstillstånd i Sverige. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hänvisade tidigare i veckan till att det är en fråga för Migrationsverket.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS