Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

En presidentceremoni som blir olik alla andra

En värdig, vacker och känslosam folkfest. Det är så som installationen av den nye presidenten brukar utformas. Men när Joe Biden svär eden blir det en nedtonad ceremoni med få närvarande.

Hela Joe Bidens kampanj var coronaanpassad. Och installationen den 20 januari följer samma mönster. Alla som tänkt resa till Washington uppmanas att hålla sig hemma och paraden längs Pennsylvania Avenue och balerna ställs in.

Det är klockan tolv mitt på dagen som skiftet sker mellan den avgående och den nye presidenten. Den nye presidenten brukar tillbringa några dagar före installationen i gästhuset Blair House mitt emot Vita huset vid Lafayetteparken. Han och den blivande första damen välkomnas på installationsdagen av det avgående presidentparet och fruarna dricker te tillsammans medan presidenterna samtalar i enrum för att därefter återförenas med fruarna inför den gemensamma avfärden i presidentlimousinen till Capitoium. Där sker installationen utomhus nedanför byggnadens breda trappa som vetter mot det stora öppna området The Mall där hundratusentals människor har möjlighet att samlas.

Att paren möts i Vita huset, åker gemensamt till Capitolium och att presidenterna tillsammans finns på plats markerar det lugna maktskiftet från en statschef till en annan. Alla förluster är bittra men de känslorna läggs åt sidan för att visa respekt för den amerikanska demokratin.

LÄS MER: Trump lovar lämna Vita huset – men hävdar fortsatt valfusk

Behöver inte vara med

Nu tyder det mesta på att Donald Trump inte är intresserad av att delta. Det finns heller inget krav på att han skall ställa upp som förväntat. Men senast klockan tolv den 20 januari skall han vara ute ur Vita huset och han kan välja att åka från Washington till sin permanenta bostad i Florida när som helst så länge som presidentplanet Air Force One hinner tillbaka till Andrews Air Force Base i tid så att det står till den nye presidentens förfogande.

Ronald Reagan fick 1989 möjlighet att resa till Kalifornien i presidentplanet sedan han lämnat över till George Bush som president. Och Reagan lät sin företrädare Jimmy Carter åka i Air Force One till Tyskland för att välkomna den amerikanska gisslan från ambassaden i Iran som frisläpptes just när Reagan svor eden som president.

Men sådant kräver att övergången sköts snyggt vilket knappast blir fallet om Donald Trump vidhåller att han berövats presidentposten genom valfusk och vägrar att delta i det ceremoniella.

Det finns några tidigare mindre plumpar i protokollet i samband med överlämnandet av Vita huset. Paret Clinton tog med sig minnessaker som visade sig inte tillhöra dem personligen och medarbetare petade bort bokstaven ”w” på datorerna för att visa missnöje med att George W Bush vunnit valet. Men det finns också fina minnen som när George W Bushs tvillingdöttrar introducerade Obamas flickor till Vita huset och när Bush den äldre lämnade ett välkomstbrev i Ovala rummet till sin efterträdare Bill Clinton.

LÄS MER: Analys: Ett vågspel att låta Trumpfalangen styra partiet

Rekord på rekord

Det var Ronald Reagan som flyttade installationen från den ena sidan av Capitolium till den andra för att fler människor än de inbjudna skulle kunna delta. Istället för det mindre området mellan Capitolium och Högsta Domstolen kunde nu det stora öppna The Mall utnyttjas ända bort till Lincoln-monumentet. Det innebar att Reagans första och andra installation (1981och 1985) samlade rekordmånga människor som utan inbjudningskort kunde känna sig som en del av evenemanget.

Barack Obamas första installation 2009 slog dock alla rekord. Omkring två miljoner sökte sig till Washington, broar och vägar stängdes av och människor fyllde upp hela The Mall för att kunna vara med om det historiska ögonblicket då den förste svarte mannen tillträdde som president.

Donald Trump vägrade 2017 att erkänna att Obama attraherat fler än han själv, trots flygfoton som dokumenterade den stora skillnaden.

Kylan i Washington i januari sätter ibland käppar i hjulen för utomhusaktiviteterna. Det gapade tomt på stora sektioner längs paradgatan Pennsylvania Avenue när George W Bush installerades 2001 men det var inte bara de få plusgraderna som fick människor att avstå. Det omdiskuterade valet 2000 gjorde att entusiasmen var svår att mobilisera och Bush förstod även själv att han skulle tona ned det hela.

John F Kennedys installation – som planerats som en tredygnsfest med Hollywoods främsta underhållare i spetsen – höll på att helt snöa in kvällen och natten före installationen. Men den nyvalde presidenten kunde ta sig fram till Capitolium med enorma snöhögar som kantade kortegevägen.

LÄS MER: Trump kommer troligen aldrig att erkänna sig besegrad

Nedtonat tillträde

Ceremonin, den efterföljande lunchen och paraden med orkestrar från hela USA ger flytteamet i Vita huset möjlighet att möblera om – den tidigare presidentens möblemang skall ut och den nye presidentens skall in. Finjusteringarna sker när presidentparet på kvällen åker mellan de baler som arrangeras i Washington och där biljetterna kan kosta flera tusen dollar till de bästa. Nu är det sällan middagar och baler som motiverar kostnaden. Här handlar det istället om mingel (med drinkar i plastmuggar) där de festklädda trängs och inväntar att presidentparet skall dyka upp på scenen framåt småtimmarna. Och det är dessutom den viktigaste balen som skall få mest tid. Oftast någon som arrangerats av krigsveteraner eller från den nye presidentens hemstat.

När Donald Trump svors in som president bar Melania Trump kläder från Ralph Lauren. Bild: Patrick Semansky
När Donald Trump svors in som president bar Melania Trump kläder från Ralph Lauren. Bild: Patrick Semansky

Hamnar på museum

Första damen visar samtidigt upp den klädkod som skall dominera under presidentåren. Glamorösa men inte överdådiga balklänningar och inte återanvändning när maken vunnit en andra period. Vitt (Jaqueline Kennedy, Michelle Obama och Nancy Reagan), mörkblått (Hilllary Clinton) och gärna rött (Michelle Obama och Laura Bush) och smycken som lånas för detta enda tillfälle. Kreationerna kan numera beskådas på museum. Vid installationen utomhus är första damen oftast för tunt klädd medan alla andra huttrar och tar på sig varmt. Kappa och matchande klänning helst från en amerikansk designer på samma sätt som amerikanskt favoriseras när balklänningarna sys upp. Och gärna numera något som kan beskrivas som konfektion och inte som haute couture. Melania Trump valde duvblått från Ralph Lauren.

Men med allt corona-anpassat blir det inte mycket till fest när Joe Biden svärs in som president med handen på den bibel som han själv valt då ordföranden i Högsta Domstolen John Roberts förestavar eden. Det misslyckades för övrigt Roberts med när Barack Obama skulle upprepa orden. Dagen därpå togs eden om i Vita huset så att allt skulle vara formellt riktigt.

LÄS MER: Hit flyttar familjen Trump efter Vita Huset

Digital parad

Lunchen blir en mindre tillställning med bara de absolut viktigaste närvarande. Läktarna håller visserligen på att byggas utefter den vanliga kortegevägen men bara utvalda kan få möjlighet att vara på plats om presidentparet Biden skulle välja att gå ur limousinen och promenera några metrar innan ankomsten till Vita huset.

I den speciellt uppvärmda logen utanför Vita huset kan Joe och Jill Biden sedan stanna och se på delar av paraden digitalt. Orkestrarna spelar i sina hemstater och sänder hälsningarna därifrån. Kvällens baler är i huvudsak inställda men någon liten bal med högst ett femtiotal i en mindre lokal kan räkna med att presidenten anländer och håller ett kort tal.

Annars är det talet vid ceremonin som skall sätta tonen för presidentskapet. Det skall gärna finnas några bevingade ord som kan citeras av generation efter generation. Men denna gång är det enighet och sammanhållning som kommer att vara det genomgående temat. USA är politiskt splittrat och Joe Biden lovar att samla nationen i en svår tid. Coronapandemin är långt ifrån under kontroll, trots inledd vaccinering.

LÄS MER: Så har familjen Trump juldekorerat Vita huset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.