Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Bidens stora ljusceremoni för de som dött i corona

Stämningsfull, vackert och signalen om att det är en ny tid i USA. Joe Bidens ljusceremoni för de över 400 000 döda i covid-19 vid Lincolnmonumentet stod i bjärt kontrast till Donald Trumps sista timmar i Vita huset.

Joe Biden landade på flygbasen Joint Base Andrews utanför Washington på tisdagskvällen med ett inhyrt plan. Att den avgående administrationen inte ställt ett plan till förfogande var en sista markering om att Donald Trump inte erkänner sig besegrad och uppfattar Joe Biden som en illegitim president. Trump lade visserligen ut ett tal där han önskade den nya regeringen lycka till – utan att nämna Biden vid namn – men påpekade att det framför allt är tur som avgör dess framtid.

Och samtidigt som Trump in i det sista utfärdade benådningar, avklassificerade dokument om Rysslandsutredningen och förberedde sin avskedsceremoni på samma flygplats där Joe Biden just landat satte den nye presidenten fokus på den okontrollerade coroanspridningen. Milstolpen 400 000 döda av covid-19 passerades på tisdagen och över 24 miljoner amerikaner har smittats.

LÄS MER: Hundratusentals flaggor när åskådarna får stanna hemma

Klassisk mark

Joe Biden, hans fru Jill, Kamala Harris och hennes man Doug anlände till Lincolnmonumentet just när solen höll på att gå ned och det höga Washingtonmonumentet guldfärgades av vinterstolens bleka strålar liksom Kapitoliums kupol i fjärran.

Här höll Martin Luther King sitt tal om ”jag har en dröm”. Kvällen före presidentinstallationerna brukar konserter anordnas på platsen och fyrverkerier avfyras för att fira. Men Joe Biden valde en annan väg.

Kring hela den grunda bassängen framför monumentet fanns nu 400 ljuskäglor som en hågkomst av de 400 000 döda, alla som drabbats av covid-19 och som en påminnelse om de miljontals människor i USA som det senaste året förlorat någon som stått dem nära. Joe Biden sade några ord, ärkebiskopen i Washington talade kort, en sjuksköterska sjöng Amazing Grace a capella.

LÄS MER: Det här är Joe Biden – USA:s nästa president

Första gången offren hedrades

Det var första gången som en minnesceremoni anordnades på detta sätt för offren för covid-19 och Biden satte därmed tonen för sina inledande hundra dagar som president. Kampen mot coronan står högst upp på Bidens dagordning men den avgående Trumpadministrationen har inte lämnat över all den information som begärts för att det direkt skall gå att få en klar bild av bland annat vaccinationsläget. Donald Trump nämnde i förbigående coronan i sitt tal inför avgången och benämnde det som vanligt Kina-viruset. För ett knappt år sedan hävdade han att dödstalet som då var femton inkom kort skulle vara noll. Nu beräknas dödssiffran fortsatta stiga till en halv miljon om en månad även när vaccineringen tar fart.

Hela the Mall, där hundratusentals människor brukar samlas vid installationerna, är avspärrad. Omkring 200 000 flaggor är istället nedtryckta i den frusna marken och de inbjudna är betydligt färre än vanligt på avsatsen och på uppbyggda läktare vid Kapitoliums trappa där Joe Biden svär eden som ny president. Coronarestriktionerna – som Biden följde noga under sin kampanj – påverkar men det är framförallt stormningen av Kapitolium för två veckor sedan som lett till att Washington spärrats av och att ett massivt polisuppbåd och 25 000 nationalgardister kallats in för att klara säkerheten.

LÄS MER: Det här är Kamala Harris – USA:s första kvinnliga vicepresident

Vägrar delta

Donald Trump vägrar att delta i installationen och har inte heller bjudit in Joe Biden och första damen Jill att komma till Vita huset timmarna före maktskiftet. Paret Biden har tillbringat natten i det officiella gästhuset, Blair House, tvärs över gatan och går till kyrkan ungefär samtidigt som Donald Trump lämnar för att åka till Joint Base Andrews där han planerat sin avskedsceremoni. Flera tusen inbjudningar har gått ut och med uppmaningen att varje inbjuden tar med sig ytterligare fem gäster.

Klockan 18 idag, svensk tid, svär Joe Biden eden som ny president. Donald Trump har då lämnat Washington för Palm Beach i Florida.

LÄS MER: Här tar Melania farväl – då väntas Donald Trump tacka för sig

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.