Det här är Kamala Harris – USA:s första kvinnliga vicepresident

För fyra år sedan svors hon in som senator av Joe Biden. Nu står hon vid hans sida på Kapitoliums trappa som vicepresident. Kamala Harris är den första svarta kvinnan på posten.

ANNONS

Det var en av de sista dagarna av sin vicepresidentperiod 2017 som Joe Biden förestavade senatorseden för den nyvalda Kamala Harris. Biden var formellt ordförande i senaten och på bilden ser Harris både lycklig och tagen ut. Att med handen på bibeln lova trohet mot den amerikanska konstitutionen var inte bara en ceremoni för Harris. Med en lång juridisk karriär, och posten som Kaliforniens valda ”justitieminister” bakom sig, tog hon inte lätt på orden och påminde om att ”ord betyder något” när hon då Donald Trump installerats som president deltog i kvinnomarschen i Washington. Hon syntes bland flera hundra tusen rosa stickade mössor med små kattöron och ropade ”kvinnor kräver rättvisa”.

ANNONS

56-åriga Kamala Harris växte som barn upp med ordet ”rättvisa”. Mamman Shyamala Gopalan från Indien och pappan Donald Harris från Jamaica var under studentåren på Berkeleyuniversitetet i Kalifornien, där de träffades, djupt engagerade i medborgarrättsrörelsen, mot kolonialism och Vietnamkriget. Men det första ord hon lärde sig var ”frihet”, det skanderades i protestmarscherna där hon från sin plats i barnvagnen bara hörde talkörerna och såg benen på demonstranterna.

LÄS MER:Det här är Joe Biden – USA:s nästa president

Skillsmässan ett hårt slag

Kamala Harris fick med sig mammans indiska kultur och pappans jamaicanska. Båda kom från miljöer i sina hemländer med pengar, inflytande och möjligheter att låta barnen studera utomlands. Tanken var att de skulle återvända hem efter utbildningen men stannade kvar. Pappan som ekonom och senare professor på Stanforduniversitetet, mamman som forskare om bröstcancer både i USA och Kanada.

Föräldrarnas skilsmässa var ett hårt slag för femåriga Kamala, hennes yngre syster Maya var inte lika påverkad av bråken som till sist handlade om två saker - vårdnaden om döttrarna och vem som skulle ha vilka böcker.

LÄS MER:Vita huset töms på allt – utom möblerna

Talar inte gärna om sin far

Kamala Harris berättar i sin självbiografi ”The Truths we hold” återhållsamt om åren efter skilsmässan. Hur de träffade pappan då och då men att det var hos mamma som de bodde och uppfostrades. Harris talar inte gärna om sin far – som fortfarande är i livet och professor på Stanford – och han har inte heller funnits med under hennes politiska karriär i Kalifornien och nu under presidentkampanjen.

ANNONS

Mamman – som dog i koloncancer 2009 – och släktingarna på båda föräldrars sida är desto mer framträdande. ”Jag älskar min stora familj”, säger hon ofta. Hon berättar att mamman direkt förstod att flickorna skulle bli betraktade och behandlade som svarta och såg därför, enligt Harris, till att de blev ”stolta svarta flickor” med självförtroende.

När Kamala Harris mötte sin man Doug Emhoff var det vid en ”blind date” 2013. Han är en känd och förmögen advokat i Kalifornien och när han fick höra namnet på kvinnan han skulle möta var det med ett tvekande ”va, pratar vi om Kaliforniens justitieminister?”. Han har sagt att han höll på att backa ut men gav mötet en chans. Ett år senare var de gifta.

LÄS MER:Här tar Melania farväl – då väntas Donald Trump tacka för sig

Inga egna barn

Kamala Harris har inte varit gift tidigare och har inga egna barn. Men makens barn kallar henne ”Mamala” för att visa att hon står dem väldigt nära. Kamala Harris har också en vänskaplig relation till makens exfru, svenskättade filmproducenten Kerstin Emhoff. Paret hade gått skilda vägar innan Kamala Harris kom in i bilden.

Kamala Harris har beskrivits som en tuff jurist i Kalifornien och det låg henne lite i fatet när hon ställde upp som presidentkandidat 2020 och polisvåldet mot svarta ledde till protester med slagordet ”Black Lives Matter. ”Jag är varken tuff eller mjuk ” försvarade hon sig. ”Jag arbetar smart”.

ANNONS

Kamala Harris kritiserade Joe Biden under kampanjen för tidigare uttalanden. Men med ett svagt väljarstöd tvingades hon dra sig ur kampanjen och ställde sig snabbt bakom sin tidigare konkurrent. Trots att hon bara påbörjat sin första senatsperiod – och därför uppfattas som en nykomling i den nationella politiken – valde Biden henne till sin vice. Han gjorde därmed ett historisk val. Kamala Harris är den första kvinnan och första svarta vicepresidenten i en och samma person.

Vicepresidenten är som det brukar kallas ”ett hjärtslag från presidentposten". Men den över 20 år yngre Kamala Harris ses också som Bidens möjliga efterträdare om han inte söker omval 2024, eller i presidentvalet 2028. Vägen är knappast spikrak, men öppen för den första kvinnliga svarta presidenten.

Namn: Kamala Devi Harris

Ålder: 56 år

Född: Oakland i Kalifornien.

Hemstat: Kalifornien

Yrke: Tillträdande vicepresident

Utbildning: Juridikexamen från Howard University och University of California

Karriär: En rad poster som jurist, vald till Attorney General (justitieminister) i Kalifornien 2010 och 2014. Senator för Kalifornien från 2017, avgick inför installationen.

Familj: Maken Doug Emhoff, advokat, sedan 2014. Makens barn och en stor släkt på mammans sida i både i USA och Indien och på pappans sida i USA och på Jamaica.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS