Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Britt-Marie Mattsson: USA på tårna för nya oroligheter

Oroligt, våldsamt och med hög säkerhetsberedskap över hela USA. Upploppen de senaste dygnen i Portland och Seattle av vänsteraktivister och hot från militanta högergrupper väcker oro.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Centrala Washington är fortfarande närmast belägrat med förstärkt polisnärvaro och det är oklart när avspärrningarna hävs. Kongressens båda nyvalda kamrar – representanthuset och senaten – är nu samlade och riksrätten ligger och väntar mot den förre presidenten Donald Trump.

Det är senaten som dömer i riksrätten. Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi ska överlämna åtalet till senatens demokratiske majoritetsledare Chuck Schumer på måndag. När det lämnats in startar riksrättsprocessen mot Donald Trump, som anklagas för anstiftan till uppror.

Måste pejla stämningen

Hur det går är osäkert. Den republikanske minoritetsledaren Mitch McConnell – som tidigare var en Trumplojalist – säger att han tycker att det var rätt att representanthuset röstade för riksrätt trots att majoriteten av hans partivänner röstade emot. Hur han själv skall rösta i senaten har han inte meddelat men han har sagt att partipiskan inte skall vina i detta fall utan att varje senator skall kunna rösta efter eget samvete.

Det betyder att senatorerna måste pejla stämningarna i delstaterna som de representerar och värdera hur röstningen i senaten påverkar deras egna möjligheter att bli omvalda. Det krävs att sjutton av de 50 republikanska senatorerna röstar med de 50 demokratiska och oberoende senatorerna för att Trump skall fällas.

LÄS MER: Operation storstädning har börjat för presidenten

Fortsatt hög beredskap

Stormningen av Kapitolium den 6 januari har inneburit att säkerheten skärpts betydligt både inne i och utanför byggnaden. Turister har inte kunnat komma in sedan i mars med hänsyn tagen till coronarestriktionerna. Men under den förra riksrätten i februari för ett år sedan var det öppet att köa som vanligt och vandra omkring i de öppna salarna och rotundan och titta på skulpturerna. Det var också möjligt att i små grupper under en kort stund följa riksrätten från åhörarläktaren.

Att det skulle ske en återgång till denna öppenhet inom överskådlig framtid är inte troligt även när coronaspridningen är under kontroll.

Besöksentrén till kongressen byggdes om helt efter terrordåden den 11 september 2001 och då stoppades de guidade turerna i Vita huset annat än efter särskild ansökan och biljett.

Staketet kring Vita huset mot Lafayetteparken har det senaste året blivit nästan dubbelt så högt, gator är avspärrade, demonstranter har sedan i våras inte tillåtelse att protestera annat än på andra sidan parken.

Steg för steg har säkerheten i och kring den tidigare öppna huvudstaden skärpts. Stora cementkar med blommor och växter har inte placerats ut av av skönhetsskäl utan för att hindra våldsamma attacker.

LÄS MER: Historiska skillnaden när Joe Biden blev president

Gick till attack

De senaste dygnens våldsamheter i Portland i Oregon och Seattle i Washington på USA:s västkust startade i Portland som protester mot Joe Biden och polisen och slutade med anfall mot det statliga immigrationskontoret och det demokratiska partiets huvudkvarter. Omfattande skadegörelse rapporteras även från ett upplopp i Seattle där flera offentliga byggnader i centrala staden – inklusive den federala domstolen – attackerades. Inga organisation har öppet tagit på sig skulden men anarkistiska grupper och Antifa anklagas för att ligga bakom. Många fredliga demonstrationer, som arrangerades under våren och sommaren, urartade på flera platser i USA när våldsbejakande personer tog över och vandaliserade i citykärnorna. Inför presidentinstallationen hade hotell, butiker och restauranger inte bara stängt i Washington utan i flera amerikanska städer.

Amerikanska underrättelsekällor varnar för risken för ökat inhemskt våld både från extremister till höger och vänster i USA. Dessutom finns rapporter om allvarliga hotbilder mot valövervakare och rösträknare i flera delstater och om de begränsade möjligheterna att skydda dem och deras familjer. Flera toppolitiker i delstaterna har omfattande livvaktsskydd. Till dem hör Michigans guvernör Gretchen Whitmer som i höstas utsattes för ett allvarligt kidnappningshot.

LÄS MER: Operation storstädning har börjat för presidenten