Tösse gamla kyrka från 1200-talet är till salu

Den 800 år gamla kyrkan har ingen värme, inget vatten eller avlopp, och ligger långt ut på landet. Men det hindrar inte flera intressenter att lägga ett bud för att ro hem ett alldeles eget medeltida bygge. Men det finns regler att följa som köparen kommer att bli varse.

ANNONS
|

Svenska kyrkan har avkristnat Tösse gamla kyrka i Åmål – och nu har församling lagt ut den till försäljning. Utgångspriset på den gamla kyrkan var 175 000 kronor, men efter bara legat ute en kort tid till försäljning är det redan budgivning. Priset har, i skrivande stund, stigit till 225 000 kronor.

Enligt Sune Fransson på Svenska kyrkan har intresset för att köpa kyrkan varit stort.

– Intressenterna har blandade idéer om vad de vill göra med den. Det har varit alltifrån sommarstuga till utställningslokal.

LÄS MER:Unika huset i Mariestad – en snackis i sociala medier

Dock är det inte bara för en köpare att bygga om den som man vill. Kyrkan är ett kyrkligt kulturminne, och omfattas av tillståndsplikt. Den får inte på något väsentligt sätt ändras utan tillstånd från Länsstyrelsen. Detsamma gäller området runt kyrkan som är att betrakta som fornlämning.

ANNONS

– Vi kommer att vara supertydliga så att köparen vet vad man får göra med kyrkan.

Få besökare i kyrkor på landsorten

Anledningen till att Svenska kyrkan säljer den är för att det är en liten församling, och det finns inte någon användning för den längre, menar Sune Fransson.

Han menar att många församlingar främst på landsorten inte vet vad de ska göra med en del av sina kyrkor. Då det inte behövs så många i framtiden.

– Det bor färre personer i landsorten i förhållande till antalet kyrkor. Och är det framtida underhållet som gör att många vill avyttra dem i framtiden, säger Sune Fransson.

Kyrkan i Tösse har bara används en gång om året i modern tid. Och den tog ur bruk som kyrkobyggnad i juni 2019. Men då hade den tjänat som kyrka i omgångar under väldigt många år. Även om den tagits ut bruk tidigare.

Omfattande renovering på 50-talet

LÄS MER:Fiskhandlarens gamla minislott säljs för miljoner

Kyrkan byggdes runt 1200-talet och stod sig i flera hundra år innan den uppdaterades och byggdes ut 1725. Första gången kyrkan togs ur bruk var 1832, då blev den sädesmagasin.

Men det fanns de som ville att den skulle återställas igen och ”Föreningen för bevarandet av Tösse gamla kyrka” bildades i början av 1950-talet. Kyrkan fick då en omfattande renovering, och öppnades för gudstjänster igen 1961. Men i juni förra året tog det slut och kyrkan togs åter ur bruk.

ANNONS

Byggnaden är cirka 150 kvadratmeter stor och el finns indraget – men inget vatten, avlopp eller någon uppvärmning.

Den medeltida kyrkogården finns inte kvar, utan den schaktades bort vid mitten av 1800-talet.

Och köparen kommer förutom själva byggnaden även förvärva det mesta av inredningen i köpet, som till exempel kyrkbänkarna.

LÄS MER:Atombombsäker bunker säljs i Alingsås

LÄS MER:Villa Kastenhof i Lerum är till salu för en hemlig summa

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS