Zonen för svinpesten minskar – ska bekämpas med wienerbröd

Den smittade zonen för svinpest begränsas geografiskt. Där det fortfarande finns smittade djur ska jägare använda wienerbröd för att förhindra att det sprider sig igen.

ANNONS
|

Bekämpningen av svinpesten har gått så bra att Jordbruksverket bedömer att restriktionerna enbart behöver vara kvar i Fagersta kommun och delar av Norberg kommun, skriver myndigheten på sin hemsida.

Det betyder att människor kan röra sig fritt i skog och mark i hela Dalarna, samt i västmanländska Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås och Sala.

– Vi hoppas på fortsatt positiv utveckling av utbrottet och goda resultat av bekämpningen", säger Lena Hellqvist Björnerot, chefsveterinär på Jordbruksverket i en kommentar till TT.

Ska bekämpas med wienerbröd

I de områdena där det fortfarande finns svinpestsmittade vildsvin ska jägarna sätta in ett nytt vapen – wienerbröd. Fikabrödet ska användas för att se till att vildsvinen stannar inom riskzonen och inte vandrar iväg till andra områden, vilket Jaktjournalen var först med att rapportera om.

ANNONS

– Det är välkänt att grisar är litegrann som oss människor, vi tycker om sötsaker. Så vi har speciella platser som vi kommer lägga ut det här matbrödet på, så vi håller dem kvar, säger Kjell Granqvist, jägare i Hyppenbennings jaktlag, till P4 Västmanland.

Normalt sätt får man inte lägga ut processad mat i skogen på det här sättet, men jaktlaget har fått en speciell licens för att kunna bekämpa svinpesten.

LÄS MER:Ingen svinpest på gård på Öland

LÄS MER:Alla vildsvin i kärnområdet ska avlivas

LÄS MER:Norska uppmaningen: Stoppa de svenska vildsvinen

ANNONS