Skylt uppsatt av Fagersta kommun som varnar för afrikansk svinpest på vildsvin i Fagersta. Bild från september.
Skylt uppsatt av Fagersta kommun som varnar för afrikansk svinpest på vildsvin i Fagersta. Bild från september. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ingen svinpest på gård på Öland

ANNONS

En gård i Mörbylånga på Öland belades med tillträdesförbud efter misstanke om förekomst av afrikansk svinpest, rapporterade Dagens Nyheter med hänvisning till nyhetsbyrån Siren. Efter provtagning konstaterar dock Jordbruksverket att misstankarna inte visade sig stämma.

Tillträdesförbudet har därmed hävts, uppger Jordbruksverkets pressjour för TT.

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast inom en vecka.

Tidigare under hösten konstaterades de första fallen av svinpest i Sverige, då smittade vildsvin hittades i Fagersta. Än så länge har inga fall bekräftats utanför det området.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS