Spermier som används vid assisterad befruktning syns på en dataskärm. Arkivbild.
Spermier som används vid assisterad befruktning syns på en dataskärm. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad

Värnpliktiga donerade sperma – blev ofrivilliga pappor

Flera män som gjorde militärtjänstgöring för 50 år sedan har blivit ofrivilliga pappor, rapporterar Uppdrag granskning. Männen donerade sperma till forskning, men utan deras vetskap användes den för att göra kvinnor gravida i stället.
– Det blir nästan lite som avelsdjur, säger en av de tidigare värnpliktiga.

ANNONS
|

Det var i slutet av 1960-talet och början 1970-talet som värnpliktiga vid Stabs- och sambandsskolan i Uppsala fick möjligheten att donera sperma till ett forskningsprojekt. Man skulle undersöka om det gick att frysa ner spermier i flytande kväve. Uppdrag granskning har pratat med 17 män som donerade spermier. Alla utom en säger att de bara skulle användas till forskning.

Spermierna kom dock att användas till något annat också.

Enligt Uppdrag granskning visar nu dna-tester att tre av de värnpliktiga är biologiska pappor till ett eller flera personer. Barnen ska ha kommit till via inseminationer på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är inte klokt, fullständigt vidrigt, säger en av de tidigare värnpliktiga till SVT.

ANNONS

– Det blir nästan lite som avelsdjur. Då har jag ju blivit någon form av... någon som man utnyttjar, säger en annan värnpliktig.

Forskningsdirektör: ”Blir upprörd”

Den professor som ansvarade för spermieforskningen var även överläkare på kvinnokliniken där inseminationerna genomfördes. Han är i dag död. Anna-Karin Wikström, nuvarande forskningsdirektör vid Akademiska sjukhuset, säger till SVT att de på något vis känner ett moraliskt ansvar, men att det i dagsläget är oklart om de är juridiskt ansvariga.

– Man blir ju upprörd och tror inte riktigt att det kan vara sant. Det kan vara så att man har följt den tidens lagar och regler, men man tycker fortfarande att det är otroligt oetiskt, säger hon.

Uppdrag granskning har tidigare avslöjat en liknande spermieskandal i Halmstad. Den ansvarige läkaren där arbetade även i forskarteamet i Uppsala. Sammanlagt finns det nu nio fall där män vars sperma har används vid inseminationer utan deras godkännande eller vetskap, vilket har gett totalt elva barn.

LÄS MER:Läkare stal spermier – fem män blev ofrivilliga pappor

LÄS MER:Spermier stals på sjukhus - lex Maria-anmäls

LÄS MER:Region riskerar skadestånd efter spermiestöld

ANNONS