Läkare stal spermier – fem män blev ofrivilliga pappor

Ett flertal män som lämnat prover vid fertilitetsutredningar på sjukhuset i Halmstad har fått sperma stulen som sedan utan deras vetskap använts för insemination av andra par.
Minst fem män har på detta sätt blivit pappor utan att veta om det. Det framgår av SVT:s Uppdrag granskning.

ANNONS
|

I höstas kunde Uppdrag granskning i SVT berätta om två fall av donatorbarn som blivit till vid sjukhuset i Halmstad med hjälp av spermier som stulits av dem. Nu kan UG visa att det handlar om minst fem barn mellan 1985 och 1996 som blivit till på detta sätt och att det är samma läkare som ligger bakom händelserna.

Läkaren är numera avliden men tycks systematiskt ha tagit sperma från män som varit ovetande om vad han planerade att göra.

Det kan dock röra sig om betydligt fler barn. Sjukhuset i Halmstad uppger att de känner till cirka 35 barn som tillkommit genom spermadonation under den aktuella tidsperioden. Till detta kommer ytterligare runt 15 donatorbarn enligt läkarens egna uppgifter, vilket framgår av äldre tidningsartiklar.

ANNONS

Pappor var ovetande fram tills nu

Uppdrag granskning har pratat med både donatorer och barn som fram tills nu varit ovetande om det som skett.

”Vad händer i mitt liv? Jag är far till ett barn som är född åtta månader innan min dotter”, säger en av papporna i Uppdrag gransknings ”Spermiestölden”.

Läkaren bakom spermiestölderna är numera avliden men ansvarade för insemineringar på kliniken under 1970-, 80- och 90-talen.

Efter lagen 1985 som förbjöd anonyma spermadonatorer uttalade han sig i lokalpressen att det blivit svårare att rekrytera spermadonatorer, men att det gick att lösa ”med ansträngning”.

Han har också uppgett att verksamheten med spermiedonation och inseminering var liten och att han bedrev den som en bisyssla på sjukhuset.

LÄS MER:Fertilitetsläkare använde sin egen sperma

LÄS MER:Fryser sperma – vill göra döda soldater till pappor

LÄS MER:Kraftig minskning av spermier hos män i väst – oklart varför

LÄS MER:Spermabrist på Sahlgrenska – längst kö i Sverige för ofrivilligt barnlösa

ANNONS