Spermier donerades utan männens tillåtelse. Arkivbild
Spermier donerades utan männens tillåtelse. Arkivbild Bild: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Spermier stals på sjukhus - lex Maria-anmäls

De genomgick en fertilitetsbehandling – men ingen av dem hade sagt ja till att donera spermier. Minst fem män blev ofrivilligt pappor när deras spermier användes för insemination på sjukhuset i Halmstad.
Nu anmäls händelserna enligt lex Maria.

ANNONS
|

I en tidigare rapport om inseminationsverksamheten på Länssjukhuset i Halmstad beskrivs en verksamhet som enligt både patienter och tidigare medarbetare drevs "bakom kulisserna". 31 barn blev till genom givarinsemination under de granskade åren 1985–1996, mestadels på kvällstid utanför ordinarie öppettider. En ansvarig läkare, som numera är avliden, hanterade verksamheten till största delen helt utan insyn från övriga medarbetare.

Vid granskning har det framkommit stora brister i dokumentation, rutiner och hantering från den aktuella tiden, skriver Region Halland i ett pressutskick och tillägger att bristerna inte heller "medfört tillräckliga åtgärder" när flera personer kontaktat kvinnokliniken för att försöka ta reda på sitt ursprung. Händelser har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

ANNONS

"IVO ska nu granska om de åtgärderna är tillräckliga för att säkerställa att detta inte ska kunna hända igen" säger Anders Åkvist, chefläkare vid Region Halland i pressmeddelandet.

ANNONS