Utbildningsminister Mats Persson kallar till sig Ibn Rushd

Studieförbundet Ibn Rushd ska ha använt en bok om barnuppfostran som bland annat anger att homosexualitet är en synd och att misshandel av barn och ”olydiga” hustrur är okej.
Nu kallar utbildningsminister Mats Persson (L) till sig förbundet.
– Vi vidtar en rad olika åtgärder för att komma åt fusk och felaktiga värderingar, säger han till TV4.

ANNONS
|

I fredags berättade TV4-nyheterna att det muslimska och delvis skattefinansierade studieförbundet Ibn Rushd har använt sig av den kontroversiella boken ”The Upbringing of Children in Islam”.

Detta framkommer i en rapport från Folkbildningsrådet.

Nyheten skapade svallvågor inte minst i sociala medier. Bland annat gick frilansjournalisten Sofie Löwenmark, ansvarig utgivare för sajten Doku, igenom boken och publicerade utdrag på Twitter. Några exempel:

  • Det är berömvärt att könsstympa flickor.
  • Muslimska barn ska inte umgås med icke-muslimer.
  • En hustru får aldrig neka sin make sex när han begär det.

Ibn Rushd ska också ha använt skriften ”Islamic laws” som handlar om barnäktenskap men inte tar avstånd från det.

Frågan som uppstått är vad ”använt” innebär.

Ministern kallar upp Ibn Rushd

Nu har utbildningsminister Mats Persson (L) kallat till sig Ibn Rushd, rapporterar TV4.

ANNONS

– Vi vidtar ju en rad olika åtgärder för att komma åt fusk och felaktiga värderingar bland studieförbunden och att nu myndigheter har hittat detta är naturligtvis viktigt för vi ska kunna känna oss trygga i att våra skattepengar används på ett rimligt sätt, säger han till kanalen.

Folkbildningsrådets granskning påkallades av Ibn Rushd själva, efter en intern utredning föranledd av Uppdrag granskning-programmet ”Sexköp i Allahs namn”.

Ibn Rushd: Strider inte mot värdegrunden

I ett pressmeddelande skriver Ibn Rushd att det aktuella materialet kan utgöra ”religiösa urkunder” för den shiaislamska gruppen. Efter en intern, kompletterande granskning i år kom förbundet fram till att materialet ”har använts i 46 arrangemang hos fem sunni-föreningar” (shia och sunni är islams två huvudinriktningar).

Ibn Rushd bedömer att materialet inte har använts på ett sätt som strider mot förbundets värdegrund.

”Ibn Rushd är ett studieförbund som står upp för alla människors lika värde, oavsett religion, kön, sexuell läggning, funktionalitet eller hudfärg”, skriver man i pressmeddelandet.

– För oss är det viktigt att vilket studiematerial som helst ska kunna användas i en studiecirkel så länge folkbildningens principer tillämpas: kritiska förhållningssätt, mötet mellan olika perspektiv och människor, egen reflektion och en demokratisk grundsyn. Ingenting i vår interna granskning har visat på några sådana brister, säger Ibn Rushds förbundschef Anna Waara i pressmeddelandet.

ANNONS
Anna Waara är förbundschef på Ibn Rushd.
Anna Waara är förbundschef på Ibn Rushd. Bild: Ola Hedin

– Men tyvärr har allvarliga brister i dokumentationen framkommit i det löpande kvalitetsarbetet. Det innebär tyvärr att vi i dessa arrangemang inte tydligt kan belägga att vi levt upp till demokrativillkoren.

Ibn Rushd skriver att förbundet på eget initiativ påkallade ett återkrav av utbetalat bidrag i slutet av oktober. Folkbildningsrådet har beslutat att Ibn Rushd ska återbetala statsbidrag om 146 900 kronor. Studieförbundet ska även inkomma med en åtgärdsplan i januari 2024.

GP har sökt Ibn Rushd, som hänvisar till pressmeddelandet.

Fakta: Folkbildningsrådets demokrativillkor

För att få statsbidrag från Folkbildningsrådet krävs att mottagaren uppfyller vissa demokrativillkor.

Granskningen av Ibn Rushd är den första där en verksamhet prövats mot demokrativillkoret. Folkbildningsrådet har även prövat om företrädare har brutit mot villkoret.

Det kritiserade materialet kan enligt rådet tillåtas i folkbildningsverksamhet, men då krävs att studieförbundet ”tar ansvar och säkerställer att innehållet problematiseras och att demokratiska värderingar lyfts fram.”

Källa: Folkbildningsrådet

Omstritt i Göteborg

Studieförbundet Ibn Rushd har varit i blåsväder även i Göteborg.

I våras klubbade Socialnämnd centrum att förbundet skulle få ett kommunalt bidrag på 1,1 miljoner kronor. M, KD, L, D och SD ville avslå ansökan, men fick se sig besegrade av S, V, MP och C.

Beslutet kom efter att Ibn Rushd fått avslag på sina bidragsansökningar tre år i rad, och både föranleddes och har följts av en hel del kontrovers.

”Hetsjakten på Ibn Rushd skrämmer bort eldsjälar från föreningslivet”, skrev exempelvis David Nilsson, socialarbetare och debattör, på GP:s debattsida.

”Jag tror inte att föreningslivet blir mer attraktivt om Göteborgs Stad delar ut pengar till verksamheter som talar nedsättande om kvinnor, homosexuella, judar och icke-troende”, svarade Nina Miskovsky (M).

ANNONS

Debatt:

LÄS MER:Politiker kan inte styra folkbildningen dit de själva vill

LÄS MER:Ibn Rushd missar varje möjlighet

LÄS MER:Extremism stärks när politiker bekämpar föreningslivet

LÄS MER:Bekymmersamt att Nina Miskovsky stänger dörren för dialog

ANNONS