Extremism stärks när politiker bekämpar föreningslivet

Det är en bedrift av Trumpesk kaliber, att Miskovsky vägrar acceptera slutsatsen att Ibn Rushd och dess medlemmar, från och med nu, ska kunna bedriva bidragsbeviljad folkbildning igen i Göteborg. Enligt henne är ”allt vänsterns fel”. Även om resultatet kommer ur en fyra år lång granskning från tjänstemän, som hon och Moderaterna, tills nyligen, själva styrde, skriver Zana Muhammad, Ibn Rushd.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

8/5 Föreningslivets stärks när extremism bekämpas

I sin debattartikel erkänner Miskovsky att hon systematiskt avfinansierar delar av civilsamhället även om de lever upp till demokrativillkor eller levererar dokumenterade resultat. I Miskovskys egna ögon är hon en människorättsförsvarare.

Miskovsky hävdar att resurser - till folkbildningsinsatser - skulle motverka hennes mål om en stad fri från extremism. Det är just den här typen av verksamhet, som kan få rätsida på många av stadens samhällsutmaningar. Folkbildning bidrar både till antidemokratisk motståndskraft och demokratisk delaktighet. Till sitt försvar skriver hon att syftet är att stoppa kränkningar av mänskliga rättigheter. I realiteten har hon bidragit till fördomsfulla utpekanden av muslimska föreningar och företrädare. Exempelvis genom att återkommande hänvisa till kritiserade rapporter och bidra till spridningen av konspirationsteorier om muslimer.

ANNONS

Stöttat människor

Ibn Rushds bidrag till demokratin är väldokumenterade. Med studiecirkeln som verktyg har vi stöttat människor att gå från att vara demokratiskeptiker, till att stå upp för rösträtten. Våra företrädare har motverkat att unga människor rest ned för att slåss i Syrien. Med föräldraskapskurser har vi skapat utrymme för respektfull undervisning om exempelvis LVU-frågan. Med folkbildningen som metod stöttar vi kvinnor till egenmakt. För den som känner utanförskap är Ibn Rushd en plats där man kan få känna sig sedd och utveckla sin mänskliga potential. En fjärdedel av våra deltagare säger att de fått en vän genom en studiecirkel hos oss. Detta är vad bildningsresan hos Ibn Rushd och alla andra studieförbund erbjuder. Den som tvivlar på vad folkbildningen kan åstadkomma bör själv söka sig till närmaste studieförbund för att i egen person uppleva den.

Ibn Rushd fortsätter jobba demokratifrämjande, med eller utan Miskovskys välsignelse. Inte för att vi är naivt blinda inför världens komplexa utmaningar, utan för att vi är övertygade om, att mitt i samhällets skörhet kan mötet bli en tändsticka för ett medborgerligt och medmänskligt uppvaknande.

Ibn Rushd fortsätter jobba demokratifrämjande, med eller utan Miskovskys välsignelse

I veckan samlas vi för att fira att vi äntligen får bidrag i Göteborg. Vi firar våra modiga folkbildare, våra progressiva företrädare och våra folkbildningsvänner. Där demokratin behöver stärkas och utvecklas tar de ett kliv framåt. Fortsättningsvis förtjänar Göteborg politiker som inte skräms av dialog med dem. Det här är er inbjudan.

ANNONS

Zana Muhammad, förbundsordförande för Ibn Rushd studieförbund

ANNONS