Johan Jakobsson, statssekreterare hos statsministern, polisanmäls för ett bygge av ett trädäck vid hans sommarhus, skriver han själv på Facebook.
Johan Jakobsson, statssekreterare hos statsministern, polisanmäls för ett bygge av ett trädäck vid hans sommarhus, skriver han själv på Facebook. Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ulf Kristerssons statssekreterare Johan Jakobsson polisanmäld

En av statsministerns närmaste medarbetare, Johan Jakobsson, polisanmäls av Värmdö kommun. Anledningen är att han byggt ett olovligt trädäck vid sitt fritidshus, enligt DN.
"Det återstår att se vart denna anmälan leder”, skriver statssekreteraren i ett inlägg på Facebook.

ANNONS
|

Johan Jakobsson är statssekreterare hos Ulf Kristersson (M) och därmed en av statsministerns närmaste medarbetare. Samtidigt har Värmdö kommun under ett års tid bedrivit ett tillsynsärende kopplat till hans fastighet på en ö utanför Sandhamn, uppger DN.

Fastigheten hade tidigare en brygga samt ett trädäck, vilket hade tillstånd av kommunen. Därefter har en ombyggnation skett. Trädäcket har blivit dubbelt så långt och en och en halv meter bredare ut mot vattnet, skriver tidningen.

Förra veckan genomförde inspektörer från Värmdö kommun ett oanmält besök med båt – och kunde konstatera att det trädäck som statssekreteraren har vid fastigheten saknar tillstånd.

– I och med att han inte har strandskyddsdispens så är trädäcket olovligt, säger Lena Håkansson, miljöinspektör på Värmdö kommun, till DN.

ANNONS

Har nu fått dispens från strandskyddet

Statssekreterare Johan Jakobsson ansökte i september om att få dispens från strandskyddsreglerna, efter att kommunen börjat ställa frågor om ombyggnationen. På måndagen fick Johan Jakobsson besked om att dispensen beviljas, skriver han själv på Facebook.

”2019 byggde vi en ersättning av ett trädäck som fanns där sedan tidigare, men som hade förstörts när vi byggde vårt sommarhus”, skriver han i inlägget.

Han menar att han för ett år sedan påpekade för kommunen att den 2004 slagit fast att den aktuella platsen används som tomtplats, och att han därmed utgått från att det var tillåtet att bygga ett trädäck ”av valfri storlek”.

”Jag framhöll också att det nya trädäcket var byggt på samma plats som det gamla och med motsvarade konstruktion (med trätrall på land).”

Polisanmäls av kommunen

Johan Jakobsson uppger själv att han också kommer att polisanmälas av Värmdö kommun till följd av bygget.

”Det är kommunen skyldig att göra enligt lag. Jag respekterar givetvis att kommunen följer sin rutin. Det återstår att se vart denna anmälan leder, med tanke på att kommunen har bestämt sig för att godkänna ansökan”, skriver statssekreteraren på Facebook.

I januari valde en annan av statsministerns dåvarande statssekreterare, PM Nilsson, att avgå då det uppdagades att han tjuvfiskat ål. PM Nilsson hade dömts till att betala 39 000 kronor i dagsböter, och också ljugit för polisen om sin inblandning i ålfisket.

ANNONS

GP söker Johan Jakobsson och statsminister Ulf Kristersson för en kommentar.

LÄS MER:Inblandad i politisk skandal – blir Ulf Kristerssons rådgivare

LÄS MER:Ulf Kristerssons stabschef lämnar jobbet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS