Ulf Kristersson har utsett Johan Jakobsson, med bakgrund i Folkpartiet, till ny statssekreterare.
Ulf Kristersson har utsett Johan Jakobsson, med bakgrund i Folkpartiet, till ny statssekreterare. Bild: Anna Tärnhuvud

Inblandad i politisk skandal – blir Ulf Kristerssons rådgivare

Johan Jakobsson, som var inblandad i dataintrångsskandalen 2006, har blivit utsedd till ny statssekreterare till Ulf Kristersson. Enligt Expressen ska han arbeta med regeringens långsiktiga kommunikation.

ANNONS
|

Johan Jakobsson, som bland annat var partisekreterare i Folkpartiet (nu Liberalerna) under Lars Leijonborgs tid som partiledare, plockas nu in av statsminister Ulf Kristerssons i rollen som statssekreterare.

Han kommer att arbeta med långsiktig kommunikation, enligt Expressen. Johan Jakobsson har tidigare hjälpt Ulf Kristersson, men i en inofficiell roll.

– Jag har hjälpt till under valåret som en extern rådgivare på ideell basis, säger han till Expressen.

Lämnat Liberalerna

Statsminister Ulf Kristersson har nu handplockat tre personer som ska arbeta som statssekreterare, som alltså är hans allra närmaste rådgivare. Utöver Jakobsson har regeringen sedan tidigare utsett Johan Stuart och PM Nilsson till statsministerns statssekreterare.

ANNONS

Bägge har bakgrund i kommunikation av olika slag. PM Nilsson kommer närmast från rollen som chef för Dagens industris ledarredaktion. Johan Stuart har tidigare arbetat i ett antal år arbetat som stabschef för Moderaterna, men innan dess var han pr-chef vid Praktikertjänst AB, ett företag inom hälso- och sjukvård och tandvård.

Till Expressen berättar Johan Jakobsson att han nu också har gått med i Moderaterna och att han har röstat på partiet i de senaste två valen.

– Statsministerns regeringsförklaring är den mest relevanta på väldigt länge. Och efter tolv år med regeringar som inte ens vetat om de får igenom sin politik har Ulf Kristersson visat ett väldigt starkt ledarskap och samlat ihop en riksdagsmajoritet bakom det här tydliga reformprogrammet, säger han till Expressen.

<strong id="strong-b23fedf6a437e5bfbfd79f92fa70e4aa">2006.</strong> Johan Jakobsson tvingades avgå som partisekreterare för Folkpartiet efter dataintrångsskandalen.
2006. Johan Jakobsson tvingades avgå som partisekreterare för Folkpartiet efter dataintrångsskandalen. Bild: TOMAS ONEBORG / SvD / TT

Inblandad i politisk skandal

Jakobsson är framförallt känd för att ha varit inblandad dataintrångsskandalen 2006. Då gjorde dåvarande Folkpartiet intrång i Socialdemokraternas interna datanätverk och kunde ta del av intern information som betraktades som känslig.

Detta kunde ske genom att Folkpartiet hade kommit över inloggningsuppgifter som tillhörde en S-tjänsteman. Under en period gjordes flera intrång i Socialdemokraternas nätverk.

Jakobsson avgick till följd av händelsen och åtalades för ​​anstiftan till dataintrång, men friades av tingsrätten.

ANNONS

Numera är Johan Jakobsson framförallt känd som inflytelserik pr-konsult. Bland annat grundande han konsultföretaget Nordic Public Affairs AB och han har också tidigare arbetat som kommunikationschef för Svenskt Näringsliv.

LÄS MER:Socialdemokraterna går kraftigt framåt i GP/Sifos mätning

LÄS MER:Ulf Kristersson: 60 döda i skjutningar hittills i år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS