Ulf Kristersson KU-anmäls

Socialdemokraterna KU-anmäler Ulf Kristersson för att man inte skickat artillerisystemet Archer till Ukraina.
– Det här är orsakat av regeringens eget agerande, säger Peter Hultqvist (S).

ANNONS
|

Ukraina har tidigare bett Sverige om att skicka artillerisystemet Archer. Före valet kritiserade Ulf Kristersson den dåvarande S-regeringen för att inte skicka just Archer.

Men inte heller Ulf Kristerssons regering har skickat artillerisystemet, som saknades i det stora stödpaketet till Ukraina som regeringen presenterade i november.

Och nu anmäler Socialdemokraterna statsministern till Konstitutionsutskottet (KU), meddelade försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) på en pressträff på fredagen.

Han säger att faktabakgrunden och regeringens beslut, liksom statsministerns uttalande om situationen i november bör granskas.

Då, på en pressträff i november, sade statsministern att Archer inte skickas eftersom det inte låg högst upp på Ukrainas önskelista, konstaterar Hultqvist.

ANNONS

– Detta trots att Ukrainas utrikesminister vid ett besök i Sverige i augusti sa att leverans av Archer till Ukraina var en huvudprioritet.

Svek mot elkonsumenter

Anders Ygeman (S) lyfter andra frågor där han menar att den nya regeringen inte har hållit sina löften, eller hållit sig till sanningen.

– Det har nu gått tre månader sedan valet och den nya regeringen har suttit i två månader. Tre månader som har präglats av lögner och löftessvek, säger han.

Han lyfter drivmedelsskatten som inte sänkts så mycket som lovats, kärnkraften som skulle återstartats och amorteringskravet som skulle slopats.

– Men det kanske allra tydligaste löftessveket är till Sveriges elkonsumenter, säger Ygeman.

Han säger att det inte blir något högkostnadsskydd, utan ett stöd först i februari.

– Att inte stå upp för förändringen är ynkedom, säger Ygeman och riktar sin kritik mot statsministern Ulf Kristersson.

Ygeman påpekar att att vice statsministern Ebba Busch (KD) medgett att man brutit mot sitt vallöfte, men att Kristersson sagt att man hållit vad man lovat.

Det här är andra gången sedan valet som Kristersson KU-anmäls.

LÄS MER:Billström om Archer till Ukraina: ”Ändrat sina önskemål”

LÄS MER:Svenskt luftvärn ska skydda mot ryska robotar

LÄS MER:Kristersson KU-anmäls efter regeringsförklaring

ANNONS