Kritiken har varit hård mot Ulf Kristerssons uttalande om att Sverige har varit nära fossilfri efter oljekrisen. Nu KU-anmäls han.
Kritiken har varit hård mot Ulf Kristerssons uttalande om att Sverige har varit nära fossilfri efter oljekrisen. Nu KU-anmäls han. Bild: Christine Olsson/TT

Kristersson KU-anmäls efter regeringsförklaring

Miljöpartiet har anmält Sveriges Ulf Kristersson till konstitutionsutskottet. Detta efter statsministerns uttalande under regeringsförklaringen om att Sverige var en nästan fossilfri nation efter oljekrisen, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
|

”Sverige mötte oljekrisen på 70-talet med en helt ny energipolitik, bröt kopplingen mellan tillväxt och ökande utsläpp och blev en av världens första, nästan helt fossilfria industrinationer.”, sade Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring.

Experter och miljöorganisationer har kritiserat uttalandet för att vara felaktigt, enligt Aftonbladet – och nu agerar även Miljöpartiet med Märta Stenevi i spetsen .

– Det här är ett av de viktigaste tal som en statsminister håller. Då ska det följa de krav på korrekthet som regeringsformen ställer, säger hon till tidningen.

"Sprider felaktiga uppgifter”

Partiet har gått från ord till handling och KU-anmält Kristersson. I dokumentet hävdar partiet att minskningen av utsläppen mellan 1970 och 1984 inte kan beskrivas som fossilfri.

ANNONS

– Det skapar en bild av att det inte behövs några större förändringar. Om politiken ska lösa de här stora kriserna han talade om, och han samtidigt säger att vi nästan gjort oss av med fossila bränslen, då finns det inget behov av särskilt mycket miljöpolitik, sade Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, i en intervju med DN.

Påståendet är särskilt allvarligt då det gjordes i regeringsförklaringen, enligt Märta Stenevi.

– Det är ett noggrant förberett tal, inte en intervju i förbifarten där statsministern råkat slarva eller säga fel. Att man vid ett sånt här tillfälle sprider felaktiga uppgifter om Sveriges klimatpolitik är väldigt allvarligt, säger hon till Aftonbladet.

ANNONS