Billström om Archer till Ukraina: ”Ändrat sina önskemål”

”Ynkligt och svagt” sa Ulf Kristersson om att den förra regeringen inte skickade artillerisystemet Archer till Ukraina. I senaste stödpaketet från Sverige lyser det dock med sin frånvaro.
– De har ändrat sina ursprungliga önskemål, säger Tobias Billström under sitt besök i Kiev.

ANNONS
|

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har under måndagen besökt Kiev tillsammans med utrikesministrar från de andra nordiska och baltiska länderna.

– Jag sitter och tittar ut över ett svart och nedsläckt Kiev. Det är mycket blötsnö och tjock dimma. Man känner verkligen hur ruggigt det är. Det stämmer överens med berättelserna vi har mött idag. Det är brist på el och vatten. Ukrainas utrikesminister sa att man klarar sig utan el men det är inte lika lätt utan vatten, säger Tobias Billström.

Bland annat gjordes ett besök hos presidenten Volodomyr Zelenskyj.

– Han betraktar läget som sig bör, som allvarligt. Men han visade stor tacksamhet för stödet. Han sa att det här kriget handlar om två saker – att överleva och reformera, säger Tobias Billström.

ANNONS

Det innebär att Ukraina ska överleva som stat och reformeras för att kunna bli medlemmar i EU. Tobias Billström, tillsammans med de andra ministrarna, hade ett budskap att ge.

– Vi ville understryka solidariteten och den samsyn vi har i de här frågorna. Vi behöver ett bättre och mer välutvecklat samarbete med våra nordiska länder, säger han.

Inget Archer

Han är noga med att påpeka att det senaste stödpaketet från Sverige är större än de tidigare.

– Det handlar bland annat om vinterutrustning till 10 000 soldater och att bygga upp energiinfrastrukturen. Det här måste absorberas av Ukraina innan vi kan fundera på hur ett nytt paket skulle se ut, säger Tobias Billström.

I augusti riktade Ulf Kristersson, då oppositionsledare, kritik mot Magdalena Anderssons regering för att de inte stöttade med artillerisystemet Archer.

– Det beror på att Ukraina själv har fått säga vad de vill ha. De har ändrat sina ursprungliga önskemål. Det är inte så svårt att förstå när man ser ut över Kiev vilka konsekvenser de här missilattackerna har lett till. Det här är kanske en fråga de kommer komma tillbaka till, säger Tobias Billström.

Toppmöte i Nato

I ett uttalande tidigare under dagen sa Tobias Billström att endast ett militärt nederlag för Ryssland kan lösa den här konflikten.

ANNONS

– Som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa att om Ryssland slutar kriga så upphör konflikten. Om Ukraina slutar kriga upphör Ukraina, säger Tobias Billström.

Härnäst ska Tobias Billström på ett Natomöte i Bukarest för att diskutera Sveriges och Finlands ansökningar.

– Det är första gången som en svensk är inbjuden. Vi kommer ha tillfälle att ha flera samtal med mina ministerkollegor i andra länder, säger Tobias Billström.

LÄS MER:Billström: Viktiga Natosamtal med Turkiet

LÄS MER:Regeringen vill säga ja till Ukrainastöd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS