Den danska fregatten av Iver Huitfeldt-klass har tidigare skickats till Röda havet för att bidra till säkerheten där. Den ingår i den USA-ledda insatsen.
Den danska fregatten av Iver Huitfeldt-klass har tidigare skickats till Röda havet för att bidra till säkerheten där. Den ingår i den USA-ledda insatsen. Bild: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Denmark/TT

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut på torsdagen.
– De kommer att tjänstgöra på ett holländskt stödfartyg från och med i sommar, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef på marinen.

ANNONS
|

Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) rör det sig om en traumaenhet med sjukvårdspersonal, som ska tjänstgöra ombord på ett nederländskt logistikfartyg.

Fartyget ska ingå i EU:s militära insats Eunavfor Aspides som skyddar den civila sjöfarten mot Huthirörelsens attacker i området.

Personerna som ska åka till Röda havet och ingå i EU-styrkan kommer från traumaenheten på Försvarsmedicincentrum som ligger vid Älvsborgs amfibieregemente på Käringberget i Göteborg.

Försvarsminister Pål Jonson (M).
Försvarsminister Pål Jonson (M). Bild: Heiko Junge

Det är sedan tidigare känt att Försvarsmakten deltar med fyra stabsofficerare i insatsen. Nu har chefen för insatsen efterfrågat mer personal och därför kontaktat Sverige.

– Vår bedömning är att den här insatsen är nödvändig och att den bidrar till bättre förutsättningar för stabilitet och säkerhet i Röda havet, säger försvarsminister Pål Jonson till TT.

ANNONS

Styrkan som ska åka till Röda havet kommer bestå av läkare och sjuksköterskor från Försvarsmakten. De kommer att arbeta på ett holländskt stödfartyg och resa till området någon gång i sommar, meddelar marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson.

– Det här systemet bygger på att vi bidrar med olika förmågor i den här styrkan. Vi har gjort det innan. Den gången bordningsstyrka och stabspersonal, säger han.

Har internationell erfarenhet

Personerna som är aktuella för uppdraget är utbildade för både nationella och internationella operationer och har erfarenheter från bland annat Mali och Afghanistan.

Det förekommer fortfarande attacker på fartyg i Röda havet, hur ser du på risken att skicka svensk personal dit?

– Säkerhetsläget i regionen är allvarligt. Man har framgångsrikt lyckats avvärja angrepp på andra typer av örlogsfartyg. Den här insatsen kommer att ha en sjukvårdsfunktion, vilket innebär att den nödvändigtvis inte är inne i de centrala delarna av insatsområdet. Men insatsen som sådan är naturligtvis inte riskfri, säger Pål Jonson.

LÄS MER:Ubåtsjakt – stor internationell övning på västkusten

LÄS MER:Must varnar: Ryssland snart tillbaka nära Sverige

LÄS MER:Regeringen vill skicka militär till Röda havet

ANNONS