Stenevi: ”Förhandlingar är inte alltid enkla, de kan ta tid”

De pågående regeringsförhandlingarna hotar att spricka – men Märta Stenevi (MP) tror att det ska gå att komma överens. Hon menar att Miljöpartiet i allra högsta grad sympatiserar med Vänsterpartiets politiska krav.
– Men förhandlingar är inte alltid enkla och kan ta tid, säger hon.

ANNONS
|

Det går enligt GP:s källor trögt i de pågående regeringsförhandlingarna. Framför allt är det Vänsterpartiets krav på ett avtal som reglerar samarbetet som gör att man inte kommer framåt.

LÄS MER:Källor: V-krav på avtal orsakar irritation i förhandlingar

LÄS MER:Efter flera år i kylan – nu förhandlar Dadgostar med Andersson

Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet och i regeringen jämställdhets- och bostads­minister med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering, är med i förhandlingarna.

Hennes bild är att förhandlingarna sker i en konstruktiv anda.

– Jag tycker det är bra att vi sedan en tid tillbaka nu sitter i förhandlingar med Vänsterpartiet, säger hon.

Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, ingår i regeringsförhandlingarna. Hon menar att S, V, MP och C står så pass nära varandra att det bör vara möjligt att hitta en lösning. ”Det är väldigt viktigt eftersom vi nu, till skillnad från i somras, ser ett blåbrunt block som formeras och gör upp om politik, en politik som fullständigt ignorerar klimathotet och drar ner på inkomsterna för dem som har sjuk- och aktivitetsersättning.
Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, ingår i regeringsförhandlingarna. Hon menar att S, V, MP och C står så pass nära varandra att det bör vara möjligt att hitta en lösning. ”Det är väldigt viktigt eftersom vi nu, till skillnad från i somras, ser ett blåbrunt block som formeras och gör upp om politik, en politik som fullständigt ignorerar klimathotet och drar ner på inkomsterna för dem som har sjuk- och aktivitetsersättning. Bild: Anna Tärnhuvud

Enligt Stenevi hade det varit bra om alla fyra partier, S, V, MP och Annie Lööfs Centerpartiet, hade suttit tillsammans. Men så är det inte. På vilket sätt C hålls informerat vill hon inte uttala sig om.

ANNONS

När det kommer till frågan om V:s krav på avtal, höjda pensioner och förbättringar för sjukskrivna, slår Stenevi fast att hon ”noterat vad V lyft fram i media som viktiga punkter”:

– Det är ju politik som vi i allra högsta grad sympatiserar med, så jag ser framför mig att vi ska kunna komma väl ut ur de här förhandlingarna och därmed också ha en fortsatt regering som inte sitter och budgetförhandlar med Sverigedemokraterna, säger hon.

LÄS MER:Magdalena Andersson får mer tid

LÄS MER:Nu ställs allt på sin spets för Magdalena Andersson

Sammantaget menar Märta Stenevi att de fyra partierna står så pass nära varandra i många frågor, att man borde kunna nå en lösning som gör att även Vänsterpartiet kommer vilja släppa fram Andersson i en statsministeromröstning.

– Från Miljöpartiets sida är det absolut vår ambition i detta, säger hon.

– Men sedan är förhandlingar förhandlingar och de är inte alltid enkla och kan ta tid, så när vi kommer i mål det kan jag inte svara på. Men jag har som absolut utgångspunkt att vi ska komma fram till en bra och konstruktiv lösning.

För att kunna väljas till statsminister måste Magdalena Andersson säkra tillräckligt stöd. Får hon 175 röster eller fler emot sig vid en omröstning blir hon inte vald.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS