Källor: V-krav hotar regeringsbildningen

I morgon ska Magdalena Andersson (S) lämna en delrapport till talmannen, men ännu är inte regeringsförhandlingarna närmare en lösning, enligt GP:s källor i flera partier. Låsningen kring Vänsterpartiets krav på ett avtal för att reglera samarbetet är nu så total att hela regeringsbildningen hotas.

ANNONS
|

På måndag klockan 13 löper Magdalena Anderssons förlängda tidsfrist ut. Då ska talman Andreas Norlén avgöra om han ska lägga fram finansministern och S-ledaren som förslag till ny statsminister efter Stefan Löfven, för en omröstning i riksdagen. Den beräknas i så fall ske på onsdag.

LÄS MER:Magdalena Andersson får mer tid

När Andersson i tisdags beviljades mer tid sa hon:

– Samtalen är konstruktiva så jag tycker det är positivt att vi kan ha de här förhandlingarna och jag bedömer att det finns anledning att tro att vi kan nå en överenskommelse.

Magdalena Andersson när hon var på väg till riksdagen för en pressträff, efter att ha beviljats mer tid av talmannen till att sondera sina möjligheter att bilda regering.
Magdalena Andersson när hon var på väg till riksdagen för en pressträff, efter att ha beviljats mer tid av talmannen till att sondera sina möjligheter att bilda regering. Bild: Anna Tärnhuvud

Nooshi Dadgostar (V) specificerade i sin tur tre krav för att släppa fram Andersson. Ett avtal som reglerar spelreglerna för ett samarbete, höjda pensioner och förbättringar för sjukskrivna.

ANNONS

– Det kommer att vara en helhet i slutändan var vi landar någonstans, slog hon fast.

LÄS MER:Nooshi Dadgostar kräver förbättringar för pensionärer

Kommer inte framåt

Redan på fredagen ska dock Magdalena Andersson lämna en första delrapport till talmannen om hur det går så här långt. Inga officiella kommentarer om hur det framskrider har lämnats de senaste dygnen.

Enligt GP:s källor i alla inblandade partier förhandlar man dock intensivt just nu. Parterna träffas varje dag.

Den samstämmiga bilden är att det går trögt och att en överenskommelse ännu inte är i hamn. Man menar att förhandlingarna, i vilka även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi deltar, i princip står stilla. Man möts och förhandlar, men kommer inte framåt, är beskrivningen.

Hotar hela processen

Källor uppgav tidigare att man i förhandlingarna arbetar för att försöka hitta en lösning kring till exempel pensionerna, ett av V:s främsta krav. Men på torsdagseftermiddagen menar man att man nu kommit in i ett skede där sakpolitiken lagts åt sidan. I stället är det som nu ligger på bordet enbart V-kravet om ett samarbetsavtal, en reglering om hur partierna ska arbeta tillsammans framåt.

Kravet uppges vara så skarpt att det hotar hela regeringsbildningen. Det ses som så omfattande att det aldrig skulle accepteras av Centerpartiet som därmed skulle lämna överenskommelsen med regeringen. C har lovat släppa fram Andersson mot att regeringen står fast vid ingångna uppgörelser.

ANNONS

Kravet väcker irritation hos Socialdemokraterna som har svårt att förstå varför detta är så viktigt för V. Man menar också att V har ett syfte med att dra ut på tiden, det handlar både om en signal inåt i partiet om att man verkligen sätter hårt mot hårt mot regeringen, men också en vetskap om att man vann i opinionen när man fällde regeringen i somras och att varje dag av bråk kan betala sig i väljarstöd.

Samtidigt retar man sig inom Vänsterpartiet på att S fortsatt är väldigt noga med att inte göra något som kan väcka vrede hos Centerpartiet.

– Regeringen är väldigt mån om att hålla Lööf på gott humör, säger en uppgiftslämnare.

Lär känna varandra

Men trots att förhandlingarna beskrivs som stillastående och förväntas pågå ända in i det sista, till på måndag och kanske längre än så, ges det också från flera partier en bild av att tiden som investeras kan vara nödvändig för att alla inblandade ska förstå varandra på djupet. Det anses särskilt viktigt om man ska samarbeta under lång tid framöver.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) när hon lämnar ett tidigare möte på finansdepardementet efter ha att träffat Socialdemokraternas partiledare, finansminister Magdalena Andersson.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) när hon lämnar ett tidigare möte på finansdepardementet efter ha att träffat Socialdemokraternas partiledare, finansminister Magdalena Andersson. Bild: Anders Wiklund/TT

Man jämför bland annat med de många och ofta svåra förhandlingar som skedde när Januariavtalet mellan S/MP-regeringen, Centerpartiet och Liberalerna skulle slutas 2019, och vilken nytta man haft av dessa många möten i det påföljande samarbetet.

ANNONS

Men man menar också att det är bra eftersom Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar, som valdes hösten 2020, inte känner varandra lika bra som Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V) gjorde. Inte minst eftersom pandemin satt stopp för personliga möten.

Magdalena Anderssons väg till statsministerposten

Om talmannen på onsdag lägger fram Magdalena Andersson (S) som förslag till ny statsminister är detta vad som gäller:

• Det är nejrösterna som räknas. Andersson får inte ha 175 röster eller fler emot sig för att bli vald. Det innebär att det inte räcker att regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstar ja till henne (trycker grönt). De samlar inte tillräckligt många mandat. Även Centerpartiet och Vänsterpartiet måste i en omröstning välja att släppa fram henne, alltså rösta gult. Om S, MP, C och V gör gemensam sak blir Andersson statsminister.

• Centerpartiet har redan sagt att man kommer att rösta gult till Andersson, så länge partiets uppgörelser med regeringen ligger fast. V hotar däremot att rösta rött, alltså nej, om man inte kommit överens i de förhandlingar som nu pågår. Om V gör allvar av sitt hot faller Andersson, hon blir inte statsminister.

• I ett sådant läge går bollen tillbaka till talmannen som då kan lägga fram en ny kandidat till omröstning, det skulle troligen bli Ulf Kristersson (M). Moderatledaren har dock sagt att han inte ser några möjligheter att bli vald, eftersom C inte kommer släppa fram honom på grund av de borgerligas samarbete med Sverigedemokraterna.

• Totalt har talmannen möjlighet att lägga fram en statsminister till omröstning fyra gånger. Misslyckas alla försök blir det extra val. Och därefter ordinarie val igen i september 2022.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS