Nooshi Dadgostar kräver förbättringar för pensionärer

Nooshi Dadgostar (V) menar att förhandlingarna med Magdalena Andersson är konstruktiva – men att man fortsatt står långt i från varandra. För att släppa fram finansministern som statsminister kräver Dadgostar förbättringar för fattiga pensionärer, ett avtal där samarbetet regleras och ett minskat C-inflytande.
– En överenskommelse ska innehålla väsentliga förbättringar för de sämst ställda pensionärerna, säger Dadgostar.

ANNONS
|

Konstruktiva förhandlingar men ännu inget konkret resultat. Enligt Magdalena Andersson, finansminister och S-ledare, behövs det mer tid för att komma i mål. Under tisdagen beviljades hon en förlängning av talmannen och måste nu återrapportera på måndag klockan 13 hur hon ser på sina möjligheter att bilda regering.

LÄS MER:Magdalena Andersson får mer tid

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kräver höjda pensioner i förhandlingarna med Magdalena Andersson.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kräver höjda pensioner i förhandlingarna med Magdalena Andersson. Bild: Anders Wiklund/TT

Står långt från varandra

Det är en bild som Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets partiledare, delar men hon slår fast att man fortsatt står långt i från varandra. Hon lyfter bland annat fram att Centerpartiet har fått ett stort inflytande över budgeten som tagits fram med regeringen och att många av dessa C-vinster ogillas av V.

Är det viktigast för er, att C:s inflytande minskar?

ANNONS

– Nej, men det jag ser är att det ligger mycket C-politik med stora försämringar på bordet, på tryggheten på jobbet till exempel och som vi nu behöver diskutera i de här förhandlingarna. Men det viktiga för oss är att höja pensionerna, det är det som är ingången i förhandlingarna, säger hon.

Dadgostar slår fast att många äldre har så låga pensioner att de inte kan betala sina räkningar i dag. Och att detta måste ändras.

– Vi kan inte ha så låga pensioner i Sverige. Vi är ett välfärdsland och människor förväntar sig att när man har jobbat ett långt arbetsliv ska man också gå i pension i trygghet, och när man då inte ser att det slår in, ja då känner man sig kränkt. Det är oacceptabelt.

Vill ha skrivet avtal

Samtidigt kräver V att utfallet i förhandlingarna med Magdalena Andersson landar i ett avtal där det regleras hur ett samarbete ska se ut framåt. Ett regeringssamarbete kan inte vila på V:s mandat om det inte betalar sig för V, är budskapet.

Är ett avtal viktigare för er än en sakpolitisk framgång i till exempel pensionsfrågan?

– Det kommer att vara en helhet i slutändan var vi landar någonstans. Det är en viktig fråga tillsammans med sjukförsäkringen. Ett V-inflytande innebär också höjda pensioner, säger Dadgostar.

ANNONS

Hon framhåller också att hon tycker att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet ska sätta sig tillsammans och ge och ta. Det är dock något som Annie Lööf (C) länge sagt blankt nej till.

– Vi borde sitta alla fyra i ett och samma rum och förhandla.

Samtidigt, menar Dadgostar, kommer alla tvingas kompromissa om man ska kunna gå i mål med förhandlingarna.

Vad är ni beredda att kompromissa om för att få till stånd en uppgörelse?

– Det kan jag inte säga här, men jag kan konstatera att det ligger mycket politik på bordet som inte är vår politik.

Kräver överenskommelse för ett ja

Exakt hur V tänker sig att en förbättring för pensionärerna ska gå till vill Dadgostar inte svara på, detta är en del av förhandlingen framhåller hon. Magdalena Andersson har tidigare varit tydlig med att hon inte kan tänka sig förhandlingar som stör den budget som redan tagits fram för hösten. Ändras den slår C bakut och då är man tillbaka på ruta ett.

En statsministeromröstning nästa vecka kan ske på onsdag, det är samma dag som riksdagen tar ställning till regeringens budget. Dadgostar vill i dag inte ge några besked om hur hennes parti kommer att agera i den omröstningen. Däremot slår hon fast att man ”inte kommer trycka gult”, alltså släppa fram, Andersson om man inte kommit överens i de pågående regeringsförhandlingarna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS