Efter flera år i kylan – nu förhandlar Dadgostar med Andersson

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har kommit överens med Magdalena Andersson om förhandlingar. Därmed bryts nu en flera år lång utfrysning.
– Ska den här regeringen vila på våra väljares mandat så kräver vi ju ett inflytande, säger Dadgostar.

ANNONS
|

Ett stort medieuppbåd var samlat utanför Finansdepartementet, där mötet hölls. När Nooshi Dadgostar var på väg in lämnade hon en kort kommentar.

Hon framhöll att det inte räcker med enbart samtal. V kräver regelrätta förhandlingar och ett avtal om vad man kommit överens om.

– Ska den här regeringen vila på våra väljares mandat så kräver vi ju ett inflytande. Januariavtalet har fallit och nu kräver vi ett annat avtal eftersom det är fyra nya partier som ska komma överens, säger Dadgostar.

Dadgostar underströk att partiet fortsatt kräver att regeringen höjer pensionerna samt stärker sjukförsäkringen, för att släppa fram Magdalena Andersson.

ANNONS

Ska förhandla

Efter mötet med Magdalena Andersson mötte Dadgostar återigen pressen. Under de senaste åren har Vänsterpartiet inte tillåtits att förhandla med Socialdemokraterna. Men den linjen gäller inte längre, enligt Dadgostar.

– Vi har kommit överens om att inleda förhandlingar, säger hon.

Samtidigt påpekar Dadgostar att hon meddelat både Magdalena Andersson och talmannen att processen med att ro förhandlingarna i hamn troligen kommer att längre tid än till nästa tisdag, vilket är det slutdatum som talmannen Andreas Norlén satt för Magdalena Anderssons sonderingsuppdrag. Detta eftersom Vänsterpartiet är samlat i Göteborg för Vänsterdagarna hela helgen.

– Det kommer göra det svårare för oss att ses under helgen. Det har jag flaggat för henne väldigt tydligt, men hon valde ändå en kort tidsplan, säger Dadgostar.

”Kaffe och Loka”

Hur var stämningen på mötet?

– Det var kaffe och Loka.

Enligt GP:s källor har Magdalena Andersson en mer tolerant syn på Vänsterpartiet än Stefan Löfven haft. Hon förhandlade med V under fyra år, 2014-2018, och har ofta framhållit det stora ansvar partiet då tog för Sverige.

Magdalena Andersson bekräftar Dadgostars uppgifter och säger i en kort kommentar till Expressen:

– Jag ser fram emot förhandlingarna. Vi har haft ett bra och konstruktivt möte.

ANNONS

Enligt källor är ett nytt möte mellan Dadgostar och Andersson planerat till på måndag. Andersson väntas dock ha en rad andra möten kopplade till sonderingsuppdraget under helgen.

LÄS MER:Talmannen ger Magdalena Andersson sonderingsuppdrag

LÄS MER:Dadgostar svarar på Anderssons invit: ”Kan bli svåra förhandlingar”

Kraven från Vänsterpartiet är i dag det största hotet mot Magdalena Anderssons möjligheter att bli statsminister. Centerpartiet har lovat att släppa fram Andersson i en statsministeromröstning, efter att man kommit överens med S och MP om villkor för skogen och strandskyddet.

Andersson kommenterade i går hur hon ser på uppdraget hon fått av talmannen, att sondera sina möjligheter för en ny regering.

– Efter att talmannen träffat samtliga partiledare har han nu gett mig uppdraget att sondera möjligheterna att accepteras som statsminister. Mina och Socialdemokraternas prioriteringar är tydliga. Det är bara tio månader kvar av mandatperioden. Men om jag blir statsminister kommer jag att staka ut en tydlig riktning för Sverige, skrev hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS