Stefan Löfven: "Vi befinner oss i ett maratonlopp"

På tisdagskvällen höll statsminister Stefan Löfven (S) en presskonferens, efter att ha medverkat i ett extrainsatt möte med EU-ländernas högsta ledare. Där pratade han om läget kring det nya coronaviruset i Europa och Sverige.
– Vi är förberedda på att situationen kommer att kunna förvärras ytterligare, sade han.

ANNONS
|

Under tisdagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för samhällsspridning av det nya coronaviruset, från "måttlig" till "mycket hög". Detta då man sett tecken på att samhällsspridning kan förekomma i Sverige.

Även på europeisk nivå har situationen kring det nya coronaviruset hamnat i ett nytt läge, exempelvis då Italien under måndagen införde omfattande restriktioner i hela landet.

LÄS MER:Frida, 19, flydde coronakarantän: "Vi fick panik"

På tisdagseftermiddagen hölls därför en extrainsatt videokonferens mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer.

"Läget är svårt"

Statsminister Stefan Löfven deltog på mötet, och höll senare under kvällen en presskonferens med anledning av det.

LÄS MER:Tufft för företagen i coronadrabbat Italien

– Läget är svårt och läget är osäkert. Alla EU-länder har fall av corona och i flera länder får man kämpa hårt nu. I Italien vet vi att man vidtagit drastiska åtgärder. Även i Sverige är vi förberedda på att situationen kommer att kunna förvärras ytterligare, sade han då.

ANNONS
Statsminister Stefan Löfven (S) höll på tisdagskvällen en presskonferens om det nya coronaviruset.
Statsminister Stefan Löfven (S) höll på tisdagskvällen en presskonferens om det nya coronaviruset. Bild: Lars Schröder/TT

Förloppet kan bli långvarigt, menar han.

– Vårt samhälle är väl förberett. Våra expertmyndigheter och vår hälso- och sjukvård jobbar mycket hårt, sade Löfven och fortsatte:

– Vi befinner oss i ett maratonlopp och måste vara förberedda på att det kan vara med oss länge. Men vi ska ta oss genom det. Jag vill understryka att det är viktigt att vi gör det tillsammans. Att alla hjälps åt. Det innebär vi alla får se till att hålla oss underrättade och uppdaterade om myndigheternas råd.

LÄS MER:Experten om coronaläget i Sverige: "Tror det blir fler utbrott"

Bjudit in partiledarna till möte

På presskonferensen upprepade statsministern dessutom de råd som Folkhälsomyndigheten betonade tidigare under dagen.

– Uppvisar man minsta symptom ska man stanna hemma. Gå inte till jobbet, och besök absolut inte äldre släktingar om du känner dig sjuk. Men ring gärna och hör efter hur de mår, och om de är oroliga. Håll en god handhygien och tänk på att inte utsätta människor som tillhör riskgrupper för en onödig fara.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

Statsministern har under onsdagen bjudit in riksdagens partiledare till ett extrainsatt möte, med anledning av situationen.

Tillsammans med finansministern och näringsministern kommer han dessutom att träffa företrädare för näringslivsorganisationer och fackliga organisationer. Detta för att se vilka fler åtgärder som kan behöva vidtas.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Tecken på allmän spridning av coronaviruset i Västra Götaland

LÄS MER:Västra Götalandsregionen: Ingen påvisad samhällsspridning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS